Miód i jego właściwości dla zdrowia
Chyba każdy wie skąd bierze sie miód, oczywiście dzięki pszczołom które zbierają nektar z kwiatów lub spadzi, następnie w swoich organizmach go zmieniają i składają w plastrach w których dojrzewa. Ale nie tylko, nie które odmiany os również tworzą miód, różnica polega na tym, że osy pobierają nektar nie tylko z kwiatów zdrowych dla człowieka ale również z roślin trujących, dlatego po miodzie które zbierają osy dochodzi do licznych zatruć.
Miód ma charakterystyczny smak i zapach, a to dzięki olejkom eterycznym które pochodzą z nektaru.
Miód posiada różne kolory, od bardzo jasnych (kremowych) do bardzo złotych i brązowych, kolor miodu zależy od roślin z których nektar został zebrany.
CIEKAWOSTKA – Pszczoły dla starożytnych Egipcjan były przedmiotem kultu, ponieważ uważali je za łzy boga słońca Ra
Miód dzielimy na dwie grupy:
Miody nektarowe (kwiatowe) – Nektar do produkcji miodu zbierany jest z roślin, mogą być jedno lub wielokwiatowe. Przeważnie charakteryzują się płynną konsystencją, kolor mogą mieć w odcieniu żółci, bursztynu do ciemnobrązowego, ale zdarzają się również bezbarwne. Mają słodszy i ostrzejszy smak niż miody spadziowe.
Miody spadziowe (tzw. Spadź liściasta) – Spadź, jak nazwa wskazuje zbierany jest z liści roślin, miód spadziowy ma barwę od jasno-oliwkowej do ciemnobrunatnej, smak ma łagodniejszy i mniej słodki niż miód nektarowy a zapach posiada lekko korzenny.
CIEKAWOSTKA – Hipokrates dowodził, że miód jest eliksirem życia, pijąc go w dużych ilościach dożył 111 lat.
Miód właściwości zdrowotne
Właściwości lecznicze miodu, miód ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dodatkowo bogaty jest w aminokwasy, witaminy z grupy B oraz mnóstwo minerałów (żelazo, wapń, magnez itp.) miód jest używany w medycynie już od 4 000 lat.
Miód kwiatowy
- – Wzmacnia organizm oraz dodaje energii.
- – Łagodzi alergie, astmę i katar sienny.
- – Działa uspokajająco.
- – Leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
- – Pomaga w chorobach serca i nadciśnieniu.
- – Łagodzi stany depresyjne i bezsenność.
- – Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
- – Łagodzi zapalnie oskrzeli, płuc, grypę i kaszel.
- – Pomaga w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych.
Miód spadziowy
- – bardzo bogaty w składniki mineralne.
- – Działa anty-spetycznie (odkażająco)
- – Działa przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie.
- – Dobrze wpływa na przeziębienie jak i poważniejsze choroby.
- – Pomaga na schorzenie stawów i układu nerwowego.
- – Podnosi odporność i dobrze działa na serce.
- – Ma działanie odtruwające
CIEKAWOSTKA – Miód jest bardzo użyteczny, tylko nie należy go nigdy zalewać gorącą wodą, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje leczincze właściwości.
Miód wartości odżywcze
Chleb z miodem
Wartość odżywcza miodu, miód jak już wyżej pisałem posiada bardzo dużo witamin, minerałów i aminokwasów. Wszystkie wymienię w punktach poniżej :
Na 100g :
- Wartość energetyczna – 304 kcal
- Węglowodany – 82.40 g
- * Błonnik – 0.2 g
- * Cukry ogółem – 82.12 g
- Białka i aminokwasy
- * Białka – 0.30 g
- Witaminy
- * Witamina A – 0 IU
- * Witamina D – 0 IU
- * Witamina B-12 – 0 mcg
- * Witamina C – 0.5 mg
- * Witamina B-6 – 0.024 mg
- * Kwas foliowy – 2 mcg
- * Kwas pantotenowy – 0.068 mg
- * Cholina – 2.2 mg
- * Betaina – 1.7 mg
- Minerały
- * Wapń, Ca – 6 mg
- * Iron, Fe – 0.42 mg
- * Magnez, Mg – 2 mg
- * Fosfor, P – 4 mg
- * Potas, K – 52 mg
- * Sód, Na – 4 mg
- * Cynk, Zn – 0.22 mg
- * Miedź, Cu – 0.036 mg
- * Mangan, Mn 0.080 mg
- * Selen, Se – 0.8 mcg
- * Fluor, F – 7.0 mcg
- Pozostałe
- * Woda – 17.10 g
- * Popiół – 0.20 g
CIEKAWOSTKA – Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła przez cały okres swojego życia produkuje łyżeczkę miodu, właśnie od ich ciężkiej pracy wzięło się powiedzenie „Pracowity jak pszczoła”
Jak spożywać miód
Jak najlepiej spożywać miód – Najlepszy sposobem na spożycie miodu jest rozpuszczenie go z letnią, wcześniej przegotowaną wodą, należy pić go małymi łykami oraz przetrzymywać w ustach przed połknięciem dlatego że cenne składniki jakie posiada miód będą wchłaniane przez śluzówkę do krwi i wzrasta wtedy korzystnie działanie na nasze zdrowie. Ja, jak i wielu specjalistów z dziedzin zdrowego odżywiania polecamy picie miodu codziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.
Redaktor Pakernia24: Bartek Janczak