Potas
Potas jest jednym z tych mikroelementów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wraz z chlorem i sodem tworzy grupę minerałów zwanych elektrolitami. Są one rozpuszczalne w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. Potas jest więc wszędzie, gdyż nasz organizm w większości składa się z wody. Wszystkie elektrolity ściśle ze sobą współdziałają. Niedobór potasu może prowadzić do poważnych konsekwencji. Pomimo faktu, ze pierwiastek ten jest obecny w niemalże wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że dostarczamy go naszemu organizmowi w zbyt małych ilościach.
Właściwości potasu
Potas potrzebny jest do zachowania homeostazy w organizmie. Ma jednak kilka najważniejszych zadań, o których warto wspomnieć. Przede wszystkim warunkuje prawidłowe działanie układu krążenia, normalizuje rytm oraz tempo bicia serca, stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę całego układu krwionośnego.
Co istotne, potas uczestniczy w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym. To właśnie ten pierwiastek, a nie jak powszechnie przyjęło się uważać magnez, ma największe znaczenie przy walce z notorycznymi skurczami mięśni.
Hipokalemia – niedobór potasu
Niedobór potasu to hipokalemia. Stan występuje o osób dorosłych w sytuacji, gdy stężenie potasu w surowicy krwi jest mniejsze niż 3,6 mmol/l. Zazwyczaj spowodowany jest nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów, biegunek oraz chorób nerek. Zdrowa, zbilansowana dieta, bogata w różnorodne składniki odżywcze, powinna zabezpieczyć nas przed niedoborem potasu.
Potas w diecie
Potas występuje powszechnie w spożywanych przez nas produktach spożywczych, choć oczywiście jego stężenie może być w nich bardzo różne. Z pewnością znajduje się w każdym owocu i warzywie. Powszechnie występuje w przyrodzie. Najwięcej potasu zawierają banany, pomidory, ziemniaki, melony, owoce cytrusowe oraz suszone, a także orzechy. Nie można nie wspomnieć o zielonych warzywach liściastych.
Bogate w potas (oraz inne niezbędne mikroelementy) są szpinak, kapusta, niektóre zioła oraz przyprawy. Dodatkowo do diety warto dołączać rośliny strączkowe, mięso, jogurt naturalny czy grzyby. Po tych przykładach wyraźnie widać, że potas występuje w bardzo zróżnicowanych produktach, i dietę bogatą w ten pierwiastek mogą stosować również wegetarianie czy weganie.
Banany
Jednym z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych źródeł potasu jest banan. Jeden banan pokrywa średnio 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Osoby włączające do codziennej diety ten owoc zdołały obniżyć swoje ciśnienie tętnicze. Mówią o tym badania przeprowadzone w Szkole Medycyny St. George. U osób regularnie spożywających banany, a chorych na nadciśnienie, udało się znacząco obniżyć ten wskaźnik. Nadciśnienie może prowadzić do chorób serca i mózgu, zwężenia żył czy niewydolności nerek. Dlatego lekarze zalecają włączenie do diety większej ilości produktów bogatych w potas, na przykład bananów, u osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem.
Dzienne zapotrzebowanie na potas
Dzienne zapotrzebowanie na potas jest uzależnione od wielu czynników. Do głównych należy jednak wiek. U osób dorosłych zapotrzebowanie na potas wynosi około 4700 mg. Jest nieco wyższe u kobiet w okresie laktacji, i dochodzi do 5100 mg. Dla dzieci dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi odpowiednio:
1-3 lata, 2400 mg
4-6 lat, 3100 mg
7-9 lat, 3700 mg
10-12 lat, 4100 mg
Warto wspomnieć, że również niemowlęta potrzebują potasu, a ich zapotrzebowanie wynosi 400 mg dziennie w pierwszym półroczu życia. Zazwyczaj jednak odpowiednią dawkę tego pierwiastka dziecko przyjmuje wraz z mlekiem matki.
Na dzienne zapotrzebowanie na potas wpływa również stopień aktywności fizycznej oraz stan zdrowia. Po potas powinny sięgać zwłaszcza osoby, które mają problemy z wysokim ciśnieniem krwi, a także te wykonujące prace wysiłkowe lub regularnie uprawiające sport. Suplementacja potasem jest również wskazana dla osób borykających się z problemem skurczy mięśniowych.
Redaktor Pakernia24: Gościnnie KFD