Co warto wiedzieć o żywności liofilizowanej?

żywność liofilizowana

Produkty liofilizowane wykorzystywane były przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod przechowywania żywności, polega na usunięciu z zamrożonych produktów wody z pominięciem procesu skraplania. W ten sposób produkty spożywcze są chronione przed zepsuciem i zachowane są ich wartości odżywcze. W wyniku tego procesu zachowane zostają witaminy, tłuszcze, białka, węglowodany i substancje biologicznie czynne, takie jak polifenole.

Smak posiłków liofilizowanych

Jedzenie liofilizowane zachowuje swoją strukturę, nie zmienia się także jego smak. Nie ma ono nic wspólnego z jedzeniem w proszku czy zupkami chińskimi, które jest jedzeniem poddawanym wielu obróbkom. Dzięki temu, że żywność liofilizowana zachowuje wszystkie składniki odżywcze, jest chętnie wykorzystywane przez kosmonautów. Jej przygotowanie wymaga zastosowania wielu procesów zaawansowanych technologicznie, poddawana jest także często badaniom sprawdzającym jej przydatność do spożycia. Dużą zaletą są szczegółowe oznakowania tego rodzaju produktów, bardzo przydatne są informacje o alergenach, które żywność liofilizowana może zawierać. Posiłki tego rodzaju są zabierane na wycieczki i wyprawy, gdzie trudno o kontakt z lekarzem, dlatego osoby uczulone na konkretne alergeny, mogą je po prostu wyeliminować.

Wycieczki górskie a żywność liofilizowana

Planując dłuższą wyprawę górską, trzeba wziąć pod uwagę ekwipunek i jego ciężar, z reguły wszystkie rzeczy pakuje się, biorąc pod uwagę głównie ich ciężar. W takim wypadku posiłki liofilizowane okazują się bardzo przydatne. Przed zapakowaniem konkretnych produktów, warto je wcześniej wypróbować, ponieważ wybór jest duży, liofilizacji można poddać naprawdę wiele produktów. Do przygotowania takich posiłków nie są potrzebne żadne półprodukty ani naczynia, przydatna może być wyłącznie maszynka turystyczna służąca do przegotowania wody. Dania liofilizowane są gotowe do spożycia, wystarczy je zalać wrzątkiem. Zaoszczędzone w ten sposób miejsce w ekwipunku można przeznaczyć na inne rzeczy. 

Jaki namiot wybrać w góry? Ten dylemat również rozważany jest pod kątem wagi ekwipunku, decydując się na żywność liofilizowaną, można zabrać ze sobą większy rozmiar namiotu. Planując krótszą wycieczkę, np. jednodniową tego rodzaju żywność również jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ w takiej sytuacji wystarczy zabrać ze sobą odpowiednią ilość wrzątku w termosie. Wycieczka w góry nawet krótka jest dużo przyjemniejsza, jeśli można zabrać tylko lekki plecak, jednocześnie żywność liofilizowana daje pewność, że regeneracja organizmu będzie właściwa.

Produkty, które można poddać liofilizacji

Liofilizacji można poddać każdy produkt, który ma w swoim składzie wodę. Często spotykane liofilizowane produkty to owoce i warzywa oraz gotowe dania jak smoothie, owsianka, Strogonow i inne popularne posiłki obiadowe. Żurawina liofilizowana może być dodawana do zwykłych posiłków, aby wzbogacić ich wartość. Dzięki liofilizacji można spożywać sezonowe warzywa i owoce przez cały rok. Bardzo popularne są słodkie przekąski przygotowywane na bazie takich owoców, np. batony. Trzeba pamiętać, że produkty liofilizowane są podatne na wilgoć i powinny być przechowywane wyłącznie w suchych warunkach.

Ocena: 5/5 | Głosów: 1

Dodaj komentarz