Ryby i ich właściwości
Ryby są to najliczniejsze i najbardziej zróżnicowane kręgowce na świecie, stanowią ponad połowę populacji o raz są również najstarszymi kręgowcami znanymi ludzkości, pojawiły się około 480 mln lat temu. Ryby żyją w wodach słonowodnych jak i słodkowodnych, różnią się wieloma aspektami m.in. barwą, budową zewnętrzną i wewnętrzną, wielkością, uzębieniem itp. Najbardziej widoczną i rozpoznawalną cechą u ryb są skrzela dzięki którym mogą oddychać pod wodą.
Ryby powinny być niezastąpionym punktem jadłospisu na świecie ze względu na swe wspaniałe właściwości.
Właściwości ryb
Większość dietetyków uważa że ryby powinniśmy jeść codziennie, dlaczego? i co mają w sobie takiego specjalnego, dowiesz się w dalszej części tego artykułu. Ryby składają się głównie z wody, tłuszczu i białka, różni ich zawartość tych składników, nie które ryby np. dorsz czy szczupak zawierają tylko 1% tłuszczu za to np. karp czy płotka juz do 5% tłuszczu, ale to i tak nie najwięcej do jednych z najtłustszych należy węgorz który ma w sobie aż 26 % tłuszczu. Z ryb a dokładniej z wątroby niektórych ryb tzw. ciekły tłuszcz, wytwarza się Tran
Tran i jego właściwości
Tran używany był i jest jako środek lecznictwa oraz suplement diety. Jego zawartość w kwasy tłuszczowe nienasycone ( omega-3, omega-6), witaminy (w szczególności A, D, B , w mniejszych ilościach również jest witamina E) oraz mikroelementy takie jak : fosfor, selen, magnes, potas oraz jod, pozwalają na leczenie takich chorób jak krzywica, w różnych chorobach skórnych ( produkowany jest jako maść tranowa), nowotworowych i w różnych chorobach z niedożywieniem. Co ciekawe tran był wykorzystywany dawniej również jako paliwo do lamp.
Chude białko
Ryby to świetny dostarczyciel białka chudego, dostarczają do organizmu człowieka bardzo dobrze przyswajalne białko o wysokiej wartości odżywczej. Dzieci powinny spożywać ryby w pierwszych 3 latach swojego istnienia w ilościach jednej a na nawet dwóch rybach tygodniowo, oczywiście jeśli dziecko nie jest chore na nietolerancje pokarmową, niestety nie wszystkie ryby są zdatne do jedzenia dla dzieci, sposób przyrządzenia również jest istotny.
Najlepszym rodzajem ryb jakie można podać dziecku to są ryby morskie oraz słodkowodne m. in. łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, karp, węgorz itp. Niezalecane dla dzieci są ryby drapieżne które mają w sobie więcej metali ciężkich oraz szkodliwych substancji, takie jak : okoń, miecznik czy rekin. Ryby dla dziecka powinny być gotowane w wodzie lub na parze, ewentualnie pieczone w folii, ryby powinny być pozbawione wszystkich ości, najlepszym sposobem podania były by zmielone. Ryby smażone na głębokim tłuszczu są nie zalecane dla dzieci, tak samo jak ryby wędzone (przy wędzeniu wytwarzają się szkodliwe dla dziecka związki) czy też ryby w puszkach.
Ukazuję ryby w bardzo dobry świetle, jednak prawie wszystkie ryby zawierają śladowe ilości rtęci, organizm dorosłego człowieka jest w stanie usunąć rtęć z organizmu, jednak w przypadku dzieci, kobiet w ciąży czy matek które karmią piersią nie jest to takie łatwe i może być niebezpieczne. Te trzy typy osób zagrożonych działaniem rtęci nie powinny spożywać takich ryb jak : miecznik czy też rekin ponieważ są to stare ryby z największą zawartością rtęci, powinny również przygotowywać ryby w odpowiedni sposób ponieważ : ryby smażone na głębokim tłuszczu mogą zwiększyć zawartość rtęci, dla tego wprowadzając dietę z rybami dla swojego dziecka czy osoby w ciąży lub karmiącej należy się upewnić czy aby na pewno dobrze je przyrządzamy i czy odpowiedni typ ryby będziemy jeść.
Danie z ryb
Ryby w diecie kulturysty
Ryby dobrze wpływają na osoby starające się zwiększyć masę mięśniową ponieważ zawierają w sobie jak już wyżej wspomniałem świetnie przyswajalne białko, mięso ryb powinno być spożywane w podobnych ilościach co mięso drobiowe, a nawet częściej od mięsa czerwonego, wołowiny czy wieprzowiny. Najlepszym rodzajem ryb spożywanych dla osób trenujących to – ryby morskie, a to dla tego że mają w sobie mniej toksyn szkodliwych dla zdrowia niż ryby z wód słodkowodnych , ryby powinno się smażyć w tradycyjny sposób z mała ilością oliwi z oliwek lub też ugotowaną czy na parze. Wielu sportowców nie pomija w swojej diecie ryb, mimo że mają w sobie kilka substancji które nie są zdrowe dla organizmu, ale przeważają nad nimi te dobre, wpływają również na długowieczność patrząc na kraje azjatyckie gdzie ryby są spożywane w bardzo dużych ilościach, a ich lata życia przewyższają nasze, dla tego ryby powinny być w jadłospisie sportowców jak i wszystkich ludzi.
Redaktor Pakernia24: Bartek Janczak