Witaminy – cały kompleks
Witaminy kompleks – które są kluczowym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, poznaj ich funkcje a także gdzie znajdziesz ich najbogatsze źródła.
”Najwięcej witaminy mają Polskie dziewczyny”
* Witaminy Rozpuszczalne w tłuszczach
Nazwa witaminy: | Funkcje dla organizmu: | Najbogatsze źródła |
---|---|---|
Witamina A (beta- karoten = prowitamina A) |
– dobry wzrok, – tworzenie się kości, – wzrost i rozwój organizmu, – produkcja hormonów, – zdrowa skóra, – ochrona przed chorobami serca i nowotworami |
marchew, żółtko jaj, ryby morskie, masło, oleje roślinne, morele, sałata, zielony groszek. |
Witamina D | – prawidłowa mineralizacja kości, – przemiana wapnia i fosforanów |
ryby morskie, tran, makrela, łosoś, jaja, masło, ser zółty |
Witamina E | – zapobiega odkładaniu się cholesterolu, -zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych |
kiełki zbóż, oleje roślinne, jaja, kasza, masło, zboża, orzechy, groch, płatki owsiane, kapusta włoska i czerwona |
Witamina K | – utrzymuje prawidłową strukturę kości – goi złamania, – reguluje proces krzepnięcia krwi oraz zapobiega przed krwawieniem |
marchew, wątroba, ser żółty, jajka, wątroba, kapusta, pomidor, groch |
* Witaminy Rozpuszczalne w wodzie
Witaminy B (kompleks)
Nazwa witaminy: | Funkcje dla organizmu: | Najbogatsze źródła |
---|---|---|
Witamina B1 | -,prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca, – produkcja czerwonych krwinek |
płatki owsiane, ziemniaki, jaja, wątroba, orzechy, groch, pełnoziarniste pieczywo |
Witamina B2 | – prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych | mleko, makrela, biały chleb, ser żółty, płatki owsiane,,jaja, marchew |
Witamina B5 | – ochrona przed wirusami i infekcjami, – właściwa struktura skóry oraz włosów, – prawidłowy metabolizm tłuszczów, białek oraz węglowodanów |
drożdże, jaja, biały lub pełnoziarnisty chleb, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta, szpinak |
Witamina B6 | – produkcja białych i czerwonych krwinek, – regulacja i synteza białek w organizmie, głównie związanych z właściwym funkcjonowaniem układu nerwowego |
biały chleb, mleko, płatki owsiane, marchew, ryby, ziemniaki, drożdże |
Witamina B12 | – właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, – tworzenie się materiału genetycznego (DNA i RNA) |
ryby, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego, ser żółty |
Witamina PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy) |
– reguluje poziom: cholesterolu, cukru we krwi, – reguluje przepływ krwi |
wątroba, drożdże, chleb pełnoziarnisty, biały, marchew, jabłka, pomarańcze |
Nazwa witaminy: | Funkcje dla organizmu: | Najbogatsze źródła |
---|---|---|
Witamina C (kwas askorbinowy) |
– zwiększa wydajność układu immunologicznego(odpornościowego),- przyspiesza gojenie się ran, – produkuje kolagen oraz podstawowe białka w całym organizmie(kości, chrząstki, więzadła) |
czarna porzeczka, biała, czerwona, agrest, malina, truskawka, cytrusy, bób, ziemniaki, pomidor, kapusta włoska oraz czerwona |
Kwas foliowy (witamina B9) | – niezbędny podczas ciąży, – reguluje metabolizm, – chemiczny przekaźnik w mózgu – zapobiega miażdżycy i chorobom serca, – tworzy czerwone krwinki, – tworzy kwasy nukleinowe DNA i RNA |
nać buraków, szpinak, wątroba wołowa, mleko, ziemniaki, dynia, jaja, marchew, wołowina, drożdże, kasza jęczmienna |
Witamina H (biotyna) | – właściwa budowa i funkcjonowanie skóry i włosów, – wspomaga funkcje tarczycy, – synteza aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz białek |
Jaja, mleko, ziarna pszenicy, banany, pomarańcze, winogrona, kalafior, marchew, buraki, kapusta, grzyby, drożdże |
Redaktor Pakernia24: Natalia Marczak