Ale jaja ! Fakty i mity na temat kurzych jaj
1. Sprawa cholesterolu
„Mądrzy ludzie” dokonali podziału tłuszczów na te które są zdrowe i te, które już zdrowe nie są. Ludzie łyknęli to jak ryba przynętę, bo przecież „zdrowe” to dobre. Jednakże prawidłowy podział tłuszczy to podzielenie ich na grupę nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Człowiek powinien spożywać każde z nich w jednakowych proporcjach, czyli 1:1:1. Zmierzając do tematu. Ogólnie przyjęło się, że limit tygodniowy w spożywaniu jajek to góra 3 żółtka. Czemu ? Bo jaja są bogate w cholesterol. No tak, tylko wracając do wcześniej założonych proporcji, jeśli dobrze zbilansujemy nasze tłuszcze, nie musimy wyznaczać sobie określonych ilości żółtek, a i nie wpłynie to negatywnie na nasze zdrowie. Poza tym dzisiejsze badania wykazują że u ponad 2/3 ludzkości spożywanie jajek, nie ma wpływu na poziom cholesterolu.
2. Jajka skład
Jajka ich zdecydowana większość to woda, stanowi ona 3/4 zawartości jajka (ok. 75 %). Ponadto jajko zawiera 12 % białka, 10 % tłuszczu i węglowodany w postaci cukrów prostych.
3. Czy od jajek można przytyć ?
Takie pytania są bardzo częste. Właściwie to od wszystkiego możemy przytyć. Kiedy tyjemy ? Kiedy przekraczamy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Więc musielibyśmy zjeść niesamowicie dużo jajek by bezpośrednio one spowodowały nasz proces tycia. Fakt, że jajko jest kaloryczne przez zawartość tłuszczy w jego składzie. I w powiązaniu z białkiem tworzy w organizmie uczucie sytości (stosunek 6:5). Głównie przez to jajko jest uważane za tuczące, gdyż po prostu utrzymuje sytość dłużej niż inne produkty o tej samej wartości energetycznej
4. Jajka – Na Rockiego, czy jednak gotować?
Zdecydowanie gotowane 🙂 Główny argument ? Jajka surowe mogą zawierać bakterie salmonelli. A jak mówi teoria praktykowana już przez nasze babcie, bakterie giną we wrzącej wodzie. Dodatkowym atutem ugotowanego jajka jest to, że składniki odżywcze znajdujące się w nim są lepiej wchłaniane niż w przypadku surowego
5. Wewnątrz czy zewnątrz, czyli żółtko czy białko ?
W pewnym państwie, znanym z kreowania nowych trendów wymyślono kiedyś, by ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, należy z jajek wybierać wyłącznie białko. Cóż, pomimo że żółtka faktycznie zawierają te tłuszcze to są one bogate w witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie należy z nich rezygnować. Ponadto żółtka bogate są w leucynę, która jest pomocna przy budowaniu mięśni oraz cholina, która z kolei wspomaga nasz układ nerwowy i błony komórkowe.
Redaktor Pakernia24: Woliński Tomasz