Cholesterol cichy zabójca

Cholesterol

cholesterol produkty jaja majonezCholesterol z medycznego punktu widzenia jest organicznym związkiem chemicznym, którego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej. To substrat do ważnych hormonów i substancji, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Za obecność związku w naszych ciałach odpowiedzialna jest wątroba, która produkuje go zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, jedynie niewielka część dostarczana jest przez nas z pożywieniem.

 

Sztuczna (poprzez kuracje lekami) regulacja poziomu cholesterolu jest bezsensowna i prowadzi ona do poważnych zaburzeń organizmu.

Wbrew powszechnym opiniom, poziom cholesterolu jest odzwierciedleniem witalności naszego organizmu – osoby zdrowe i aktywne fizycznie charakteryzuje jego wysoki poziom, z kolei osoby chore, mają go mało, w szczególności dotyczy to osób chorych na raka.

Poziom cholesterolu we krwi zależny jest także od pory dnia, wysiłku fizycznego, sytuacji oraz aktualnego stanu zdrowia.

Cholesterol mity

Wśród wielu zakłamanych faktach nt. tego związku chemicznego, należy pamiętać, że:

  • obniżanie cholesterolu lekami źle wpływa na: siły witalne organizmu oraz samopoczucie,
  • ilość cholesterolu w zjadanym pożywieniu nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi,
  • węglowodany w dużym stopniu wpływają na poziom cholesterolu we krwi, powodują one zwiększenie ilości małych cząsteczek LDL(szkodliwych), oraz zmniejszenie ilości większych cząsteczek LDL (niegroźnych),
  • nie ilość tłuszczu w pożywieniu wpływa na poziom cholesterolu, a jego rodzaj – unikajmy tłuszczy nienasyconych omega 6, a nie bójmy się tłuszczy nasyconych.
  • zwiększony poziom cholesterolu we krwi nie przyczynia się do zwiększenia zagrożenia atakiem serca.

 cholesterol bekon
Cholesterol kanapka z bekonem, jajkiem i serem

Mimo wszystko nie powinniśmy bagatelizować jednego z najważniejszych związków chemicznych w naszym organizmie.

Spokojne życie z cholesterolem zapewnimy sobie stosując zdrową dietę, żyjąc spokojnie oraz dbając o naszą sprawność fizyczną.

Na metabolizm cholesterolu, dobrze wpływają treningi aerobowe, tj: bieganie, jazda na rowerze, a także treningi siłowe złożone z szybkich ćwiczeń i średniego obciążenia. Warto także pamiętać, że takie zabiegi przyczynią się do obniżenia ciśnienia krwi, obniżenia ryzyka zawału lub udaru, a także wpłyną na lepszą wydolność płuc.

Stosowana przez nas dieta powinna charakteryzować się:

  • małą ilością zjadanych zbóż i cukrów – co wpłynie na poziom trójglicerydów i glukozy we krwi,
  • zawartością zdrowych tłuszczy, które znajdziemy w rybach, oliwie z oliwek, oleju kokosowym, orzechach oraz awokado,
  • ograniczoną ilością zjadanych roślin strączkowych, które cechują się ogromną ilością węglowodanów,
  • zwiększoną ilością zjadanych słabo przetworzonych i tłustych nabiałów – mowa tutaj o maśle, śmietanie, kefirze oraz białym serze,
  • dużą ilością zjadanych ryb i jajek.

Rada na cholesterol – mówiąc krótko – jedzmy to, dzięki czemu nasi dziadkowie żyli długo i zdrowo.

Redaktor Pakernia24: Maciej Jajkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.