Oliwa z oliwek która najlepsza?

Oliwa z oliwek doskonałe źródło tłuszczu

oliwa z oliwekDziś zamierzam napisać Wam kilka treściwych słów o oliwie z oliwek . Na samym wstępie zwróćmy uwagę na jej właściwości . Oliwa z oliwek to tak na prawdę 72% kwasu oleinowego , który jest tłuszczem jednonienasyconym. Z kolei kwasy linolowy to 8% wszystkich lipidów . Co to oznacza w praktyce ? Kwasy jednonienasycone chronią organizm przed chorobami układu krążenia , zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej jak i też miażdżycy . Kwasy tłuszczowe nienasycone korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych – a co za tym idzie oliwa chroni przed chorobą nadciśnieniową.

Liczne badania wykazały , iż spożywanie oliwy przez kobiety w ciąży czy też kobiety karmiące piersią chroni dziecko przed alergiami ale też zmniejsza ryzyko zachorowania dziecka na astmę oskrzelową . Należy też pamiętać , że oliwa idealnie wspomaga pracę jelit ale też jej regularne spożywanie ” odmładza” skórę . Te zalety to nic innego jak nienasycony kwas tłuszczowy , ale oliwa z oliwek to też bogactwo witamin – A, E, D . Przypomnijmy , witaminy z grupy A i E to witaminy o działaniu antyoksydacyjnym , ale też chronią przed rozwojem miażdżycy , chorób nowotworowych ale też przeciwdziała powstawaniu zakrzepów . Witamina D bierze udział w gospodarce wapnia , a co za tym idzie przeciwdziała procesowi rozwoju osteoporozy .

 

Oliwa z oliwek która najlepsza ?

Pamiętajmy , najlepsze produkty , to te które nie zostały przetworzone lub najmniej zostały przetworzone .

Najlepszą odmianą oliwy jest oliwa z oliwek extra vergine . Jest uzyskiwana z tłoczenia wyłącznie świeżych oliwek, nie podlegająca żadnym procesom chemicznym. Jest to po prostu 100% sok z oliwek. Oliwki zebrane z drzewa (najlepiej ręcznie), powinny trafić do tłoczni w ciągu maksymalnie 24 godzin. Im krótszy czas od zbioru do wytłoczenia owoców, tym niższa kwasowość oliwy (zawartość kwasu oleinowego), która dla oliwy extravergine wynosi maksymalnie 0,8% i jest też jednym z wyznaczników jej jakości. Kwasowość oliwy zależy również od kondycji owoców używanych do tłoczenia. Z owoców obitych, opadniętych lub w jakikolwiek inny sposób uszkodzonych, nie uzyska się oliwy o niskiej zawartości kwasów. Dlatego najlepsze oliwy extravergine otrzymuje się z owoców zebranych metodą brucatura a mano, czyli ręcznie owoc po owocu.

oliwa z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek

3 rodzaje oliwy z oliwek

Pomimo najlepszej oliwy extravergine można wyszczególnić jeszcze trzy gatunki , klasy jakościowe oliw :

– oliwa vergine jest oliwą gorszej jakości, nie spełniająca norm jakościowych oliwy extravergine. Oliwa vergine jest dodawana do oliwy rafinowanej celem jej uszlachetnienia. Nie jest dostępna w sprzedaży.

– oliwa rafinowana ( pure ) to oliwa, która ze względu na swoje wady organoleptyczne nie może zostać sklasyfikowana jako oliwa extravergine. Poddana zostaje chemicznemu procesowi rafinacji, podczas którego zostaje pozbawiona smaku, zapachu i koloru, przez co staje się zupełnie neutralna. Pod koniec procesu rafinacji dodaje się niewielką ilość oliwy z pierwszego tłoczenia (Vergine, rzadziej extravergine).

– oliwa Sansa / Pomace jest to najniższej jakości oliwa, która została dopuszczona do konsumpcji. Po wytłoczeniu oliwy w prasie pozostaje masa oliwna, tzw. wytłoki oliwne, które są poddawane działaniu rozpuszczalnika, który ”wyciąga” z wytłoczyn niewielką ilość oliwy, którą następnie się rafinuje. Ta oliwa nie posiada żadnych właściwości organoleptycznych. Jest też pozbawiona wszelkich właściwości zdrowotnych typu polifenole i witamina E, w które bogata jest oliwa z oliwek extravergine. W Polsce często można spotkać na opakowaniu sansy zapewnienia producentów o ”delikatnym smaku”. Ten ”delikatny” smak, to w istocie brak smaku oliwy.

Oliwę z oliwek można klasyfikować pod względem jej pochodzenia czy też pod kątem jej certyfikatów ale zakładam , że nikt z nas nie jest kustoszem oliwowym i zwracam uwagę na proces jej pozyskiwania i chciałem przedstawić tą najlepszą .

Specjalista Pakernia24: Adam Domazer

Ocena: 4.8/5 | Głosów: 5

Dodaj komentarz