Mleko zdrowe czy nie, właściwości oraz skład

 

 

  

Mleko zdrowe czy nie?

 

 

mleko

 

 

Hipokrates twierdził, że mleko to najdoskonalszy i najbardziej kompletny pokarm, który kiedykolwiek został stworzony przez naturę. Zwolennicy podtrzymują jego słowa, jednak przeciwnicy podkreślają, że mleko krowie – owszem jest zdrowe, ale jedynie jeśli jest ono ściągane od cieląt.

Skład – właściwości mleka?

Mleko jest bogate w składniki odżywcze, potrzebne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Jakie to składniki ?

Białko – element budulcowy, dzięki mleku, a właściwie kazeinie, która się w nim znajduje skóra jest nawilżona, mocna i ujędrniona.

Lipidy – zatrzymują wodę w organizmie oraz chronią nas przed takimi czynnikami jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – biorą udział w metabolizmie cholesterolu, są skuteczne w walce z przesuszaniem się skóry, dają impuls w regeneracji nabłonka i tkanki łącznej

Kwas mlekowy – on odpowiada za poprawę odporności, jego bakterie pomagają w produkcji kolagenu, co z kolei poprawia stan skóry

Wapń – każdy z nas wie, że wapń to podstawowy budulec kośćca oraz zębów, pomaga w procesie krzepnięcia krwi

Witamina A, B12 – pierwsza z nich odpowiada za zdrowy wygląd skóry oraz wzrok, druga zaś, bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów

Fosfor, Magnez, Potas

Powszechnie znanym jest, że mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób. Można by było wymieniać je w nieskończoność, ale najważniejsze z nich to walka z osteoporozą i nadciśnieniem tętniczym. Zawarta w mleku witamina D, oraz wapń pomagają chronić organizm przed rakiem. Opinie na temat mleka są zróżnicowane, jednak dieta bogata w wapń likwiduje łaknienie, co pomaga w zgubieniu wagi.

Czy mleko może szkodzić ? Owszem, ale tylko osobom, które są uczulone na laktozę. Picie go, może wiązać się z biegunką, wzdęciami a w najlepszym przypadku bólami brzucha. Spowodowane jest to wytwarzaniem zbyt małej ilości enzymu – laktazy, który trawi laktozę. Zwykle powinno się unikać mleka i produktów mlecznych, jednak dozwolone jest konsumowanie go w bardzo małych ilościach.

 

Redaktor Pakernia24: Woliński Tomasz – wszelkie prawa zastrzeżone

Ocena: 5/5 | Głosów: 4

Dodaj komentarz