Banany fakty mity oraz kalorie

 Banany i ich zalety dla człowieka

banany

Banany są to owoce, które występują naturalnie w Azji, Afryce i Australii. Jest to mój ulubiony owoc, ponieważ banany nie dość że są smaczne, słodkie to jeszcze są bardzo zdrowe , zdrowsze nawet od jabłka, ilość witamin i minerałów w bananie przewyższa resztę owoców.

Banany są naturalnym źródłem energii, dzięki takiej ilości witamin i minerałów dwa zjedzone banany postawia na nogi nawet wyczerpanego człowieka na około 2.5 godziny, a to dla tego że banan dostarcza więcej energii niż kofeina. Do prawidłowego trawienia potrzebny jest błonnik, a banan go posiada, ma również w składzie potas który odpowiada za dostarczenie tlenu do mózgu.

Zalety jedzenia bananów

1) Banany zawierają potas, który dostarcza tlen do mózgu, mają pozytywny wpływ na układ krążenia.

2) Zawierają pektyny które obniżają cholesterol zapobiegając miażdżycy.

3) Banany zawierają błonnik, który jest niezbędny przy trawieniu.

4) Dzięki sporej ilości składników mineralnych odkwaszają organizm.

5) Dzięki dużej ilości witamin i minerałów dostarczają dużo energii.

6) Skrobia zawarta w zielonkawych bananach chroni nasz żołądek przed działaniem soku żołądkowego poprzez wyścielenie błony śluzowej żołądka właśnie przez skrobie.

7) Banany zawierają magnez, który ma wpływ na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.

8) Dojrzały banan produkuje CMN (czynnik martwicy nowotworowej), im banan dojrzalszy tym bardziej wpływa na organizm człowieka i ma większe właściwości antyrakowe.

9) Banan jedzony 1-2 razy dziennie działa zapobiegawczo na przeziębienie i grypę.

 

Mity o bananach

1) Wiele osób uważało/uważa że w końcówce banana mieszkają pasożyty, otóż jest to nie prawda, ale przestrzegam aby myć każdy owoc przed spożyciem, ponieważ mimo że banan ma skórkę twardą i raczej nie powinno nic się dostać do wewnątrz banana to należy go umyć.

2) Mówi się również że banany są tuczące, oczywiście że tak ale tylko jedzone w bardzo dużych ilościach, zresztą jak wszystko jedzone w nadmiarze.

Banan w diecie sportowca

Banan jest zalecany do dołączenia do swojej diety każdemu sportowcowi, choćby dla tego co wymieniłem wyżej, energia jaką dostarcza banan przyda się po ciężkim treningu, jest to duża zaleta ale niestety jest też wada ponieważ kiedy poziom cukru opadnie możemy poczuć się zmęczeni, głodni i apatyczni. Wybór banana jako posiłek po treningowy to dobry wybór, ilość jaką zjemy jest dyktowana intensywnością treningu od 1 do 2 bananów.

Banan kalorie i właściwości odżywcze

na 100g

  • Wartość energetyczna banana – 95 kcal
  • Białko1,09
  • Tłuszcz – 0,33 g
  • Węglowodany – 22,84 g
  • Błonnik – 2,6 g

* Witamina C – 8,7 mg
* Tiamina – 0.031 mg
* Ryboflawina – 0,073 mg
* Niacyna – 0,665 mg
* Witamina B6 – 0,367
* Kwas foliowy – 20 μg
* Witamina A – 64 IU
* Witamina E – 0,10 mg
* Witamina K – 0,5 μg

Minerały :

* Wapń – 5 mg
* Żelazo – 0,26 mg
* Magnez – 27 mg
* Fosfor – 22 mg
* Potas – 358 mg
* Sód – 1 mg
* Cynk – 0,15 mg

Danie z bananem – banany z grilla

banany grillowane
Grillowane banany

– Składniki : 5 bananów, cukier waniliowy, adwokat.

– Przyrządzenie: Najpierw umyj i obierz banany ze skórki, posyp nie wielką ilością cukru waniliowego i po posypaniu zawiń w folie aluminiową. Piec należy na rozgrzanym grillu około 3-4 minut obracając z każdej strony, po upływie czasu zdejmij z grilla i odwiń z folii. Do dalszego działania potrzebny będzie półmisek, ułóż na nim banany i polej mała ilością adwokata.

Banany dobrze przyrządzone powinny być miękkie na tyle aby można było je jeść łyżką. Nie tylko na grillu można przyrządzić to danie, w piekarniku również się uda.

Redaktor Pakernia24: Bartek Janczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.