Chleb w diecie – który wybrać
W naszej tradycji i kulturze chleb jest od zarania dziejów . Można spotkać go w różnych wariantach i odmianach . Biały , ciemny , baltonowski , chrupki , z śliwką czy też morelą istnieje tak wiele typów chleba , że śmiało można rzec – co piekarnia to inny chleb . Nie wszyscy zdają sobie sprawę , że zjadane pieczywo ma na nasz organizm olbrzymi wpływ. Zatem nasuwa się prosty wniosek – jeśli chcemy być w formie nie należy bagatelizować pieczywa. Mam nadzieję , że po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli które pieczywo wybrać.
Teoretycznie chleb , to wypiek z mieszanki mąki , zakwasu i wody . Najczęściej lecz nie zawsze poddawany jest fermentacji alkoholowej bądź mlekowej , formowany jest w bochny różnej wielkości. A praktycznie jak to wygląda ? Jak należy wybrać najlepszy gatunkowo chleb , aby dostarczyć najlepszych węglowodanów ?
Pieczywo jasne
Im jaśniejszy chleb tym bardziej ubogi żywieniowo. Jest najtańszy w produkcji jak i w sprzedaży , posiada bardzo niską zawartość odżywczą . Mąka natomiast jest pozbawiona składników mineralnych , białka witamin i błonnika. Najczęściej wypiekany jest z mąki żytniej , pszenicznej jak i mieszanej . Nie wiem jak Wy, ale ja staram się unikać tych produktów.
Pieczywo chrupkie
Jeden z większych absurdów , z którym kiedykolwiek spotkałem się. Często jesteście świadkami rozmów, których ktoś stwierdza , że aby być fit i wzorowo się odżywiać , będzie tylko sięgać po pieczywo chrupkie np. typu Wasa . ? Co prawda takie pieczywo jest niskokaloryczne , ale to w cale nie oznacza , że jest dietetyczne . Na pułkach sklepowych regałów można spotkać je z otrębami , nasionami zbóż czy algami morskimi , ale mimo tego naukowcy udowodnili , że nie należy umieszczać pieczywa chrupkiego w piramidzie żywienia.
Ciemne pieczywo
Ciemne pieczywo to nr. 1 dzisiejszego zestawienia. Kolor pieczywa uwarunkowany jest proporcją mąki pełnoziarnistej do zwykłej mąki białej . W teorii im ciemniejszy chleb , tym więcej w nim mąki z pełnego przemiału , a co za tym idzie jest bardziej syty niż np. chleb biały . Jak to wygląda w praktyce ?Ciemne pieczywo nie zawsze będzie tym czego oczekujemy. Producenci potrafią perfidnie sprzedać ciemne pieczywo stworzone tylko i wyłącznie z białej mąki , którego koszt wypieku będzie znacznie niższy niż wypiek prawdziwego ciemnego chleba , a ceny pozostawiają wiele do życzenia. Jak to w ogóle jest możliwe ?
Mąka razowa czy też żytnia dobrego gatunku jest znacznie droższa od tej mąki z pszenicy pozbawionej wszelakich wartości odżywczych , białka i błonnika . Aby uzyskać ciemny chleb producenci wzbogacają białą mąkę słodem jęczmiennym , karmelem , kakaem , melasą buraczaną i sztucznym miodem. Zatem jak poznać który jest który ? Prawdziwy czarny chleb nie będzie pulchniutki z delikatną skórką, lecz natomiast będzie znacznie cięższy niż tej samej wielkości pseudo ciemnym chleb .
Najlepszym patentem na pewny chleb byłby własny wypiek . Zainteresowanych zapraszam do mnie na fb – Face Book – Adam Domazer , dysponuję prostym przepisem na wypiek z świetnym makro oraz gwarantuję , że spełni wasze oczekiwania . W najbliższym artykule uwagę poświęcimy skutkom ubocznym kuracji anabolicznych. Zapraszam do lektury i śledzenia moich artykułów.
Specjalista Pakernia24: Adam Domazer – Trener Personalny