Płatki kukurydziane czy owsiane co wybrać

Płatki kukurydziane czy płatki owsiane, oto jest pytanie ?

płatki owsiane kukurydziane

Często każdy z Was ma dylemat co powinno się zjeść na pierwszy posiłek. Płatki owsiane i płatki kukurydziane idą w tym artykule pod lupę. Mam nadzieję , że po przeczytaniu tego tekstu będziecie wiedzieli który produkt należy wybrać.

Płatki kukurydziane

Zapewne wszyscy wiecie , że płatki kukurydziane to efekt przetworzenia kukurydzy . Kukurydza sama w sobie to tak naprawdę 60 – 70 % skrobi , gdzie resztę stanowi białko , które nie jest jakoś bogate w aminokwasy . Nieprzetworzona kukurydza to znakomite źródło bezglutenowego błonnika jak i wielu witamin m.in witaminy z grupy B , witamina D , E , A oraz niewielkie ilości witaminy C . Należy mieć na uwadze fakt , że aby powstały płatki kukurydziane należy kukurydze poddać wielu procesom , a co za tym idzie jej wartości odżywcze drastycznie spadną .

płatki kukurydziane
                                       Płatki kukurydziane

Płatki owsiane – górskie

Płatki owsiane , szczególnie polecam górskie , które są otrzymane tylko z pokrojonego ziarna owsa . Spośród wszystkich zbóż ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów . Talerz płatków owsianych z mlekiem bądź jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6 , która poprawia pamięć i koncentrację . Płatki górskie pomimo , że nie są one poddawane żadnym procesom chemicznym ani hydrotermicznym , mają rekordową zawartość błonnika , a zwłaszcza najcenniejszą frakcje – rozpuszczalną . Pełne ziarno owsa składa się w 1/3 z błonnika z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie . Taka cecha jest bardzo pozytywna dla naszego zdrowia , ponieważ błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu , ale też zapobiega wielu chorobom .

płatki owsiane
                                      Płatki owsiane

Błonnik rozpuszczalny to głównie beta-glukan – węglowodan złożony , który ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych . Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba zachowuje się jak płynny opatrunek . Ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla – dobrych bakterii , które częściowo go rozkładają .Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości jak i cukrzycy typu 2 . Wiąże też kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie. Z kolei frakcja nie rozpuszczalna błonnika zawartego w owsie m.in poprawia pracę jelit , wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku , pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze.

 

Więc owsianka czy płatki kukurydziane ?

Pomimo szerokiej gamy płatków kukurydzianych oraz wersji smakowych jakie one się ukazują bez wątpienia osobiście wybieram płatki owsiane górskie . Nie są one przetworzone , oczyszczają nasze jelita oraz dostarczają dużo pozytywnego białka roślinnego . Płatki kukurydziane natomiast powinny stanowić alternatywę dla owsianki i powinny być traktowane jako urozmaicenie naszej diety.

Mam nadzieję , że z grubsza pomogłem Wam rozwiać cień wątpliwości w sporze między owsianką a płatkami kukurydzianymi . Gorąco zapraszam do śledzenia moich artykułów.

Specjalista Pakernia24: Adam Domazer – Trener Personalny

Ocena: 5/5 | Głosów: 5

Dodaj komentarz