Słynny ostatnimi czasy orkisz to nic innego jak pszenica orkisz, nazywana również szpelcem. Orkisz to rodzaj zboża, który z roku na rok, zyskuje coraz większą popularność. Swoją sławę zawdzięcza swoim pro zdrowotnym działaniem oraz bogatymi właściwościami odżywczymi. Orkisz wywodzi się już ze średniowiecza.
Pszenica orkisz osiąga od 0,5 do 1,5 metra wysokości, pod względem uprawy nie jest mocno wymagająca.
Właściwości odżywcze orkiszu w 100g surowego produktu:
Kalorie: 338 kcal
Białko: 14,57 g
Węglowodany: 70,19 g
Tłuszcz: 2,43 g
Woda: 11,02 g
Orkisz jest bogaty w witaminy: C, B1, B2, B3, B12, A, E, K oraz w kwas pantotenowy, foliany i kwas foliowy.
Orkisz zawiera również mikro i makroelementy takie jak: fosfor, sód, potas, magnez, wapń, cynk, mangan, selen, miedź i żelazo. Jest również świetnym źródłem cennego dla naszego ciała błonnika.
Orkisz – właściwości
Orkisz ma bardzo wiele właściwości, bogatą wartość odżywczą oraz wysoką kaloryczność, dzięki czemu jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi, świetne źródło energii na wiele godzin. Oto jego pozostałe właściwości:
- dba o nasze kości
- reguluje prawidłowy metabolizm
- poprawia krążenie
- wspomaga system trawienny i odpornościowy
- obniża cukier we krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera wiele witamin oraz minerałów, cennych dla człowieka
Zastosowanie orkiszu w żywności
Smak orkiszu jest lekko słodki i delikatny, może wpadać w lekką nutkę orzechów. Orkisz zawiera błonnik i nie obciążą układu pokarmowego. Produkty spożywcze w których znajdziemy orkisz to: mąka orkiszowa, makaron orkiszowy, płatki orkiszowe, orkiszowa manna, całe ziarna orkiszu, ciastka orkiszowe, orkisz jako składnik do musli, kasza orkiszowa a nawet kawa orkiszowa. To tylko kilka przykładów, możliwości orkiszu są prawie nieograniczone : )
Ciekawostki o orkiszu
A to ciekawe: Orkisz wywodzi się z tej samej rodziny co ziarna pszenicy, jego zaletą jest brak zmodyfikowania, dzięki czemu nie ma negatywnego wpływu na organizm ludzki w odróżnieniu do jego „brata” pszenicy. Oba ziarna mają odmienne DNA oraz inny wygląd.
Orkisz zawiera gluten, jednak gluten z tego ziarna jest dobrze tolerowany przez człowieka, również przez bezglutenowców. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji i stopnia nietolerancji glutenu. Dla bezpieczeństwa, osoby na diecie bezglutenowej, powinny raczej unikać orkiszu.
Istnieje również tzw. dieta orkiszowa, dzięki której osoby po zawałach serca, mogą szybciej dojść do siebie. Dieta orkiszowa ze względu na bogate właściwości odżywcze, służy w regeneracji dla osób niedożywionych. Dieta orkiszowa, reguluję perystaltykę jelit, poprawia metabolizm, obniża cholesterol, jest doskonała dla osób z problemami ze strony układu krwionośnego.
Orkisz i jego cena, ceny „produktów orkiszowych”
Ze względu na stosunkowo wysoką cenę produktów orkiszowych, wiele osób rezygnuje z tego zboża. Cena ziarna orkiszu to kilka do kilkunastu złotych. Cena kilograma mąki orkiszowej to koszt od 5-8 zł, w przypadku tej ekologicznej wersji, koszt może wzrosnąć nawet dwukrotnie ! Cena płatków orkiszowych to około 5 zł, kaszka to 6 zł.
Osobiście uważamy, że stosunek jakości produktu do jego ceny nie jest aż tak wysoki. Czasami lepiej jest zjeść, mniej a bardziej wartościowo. Nasze zdrowie jest nieocenione : )
Sprawdź sam czy orkisz jest dla Ciebie odpowiedni. Podziel się opinią w tym temacie, w komentarzach poniżej.
Na zdrowie !
Redaktor Pakernia24: Walczak Sebastian Rasper