Dieta śródziemnomorska
Według wielu powiedzeń i znawców dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą, wśród europejskich diet. Dla innych to dieta, a to zwyczajnie naturalny sposób żywienia wszystkich, którzy żyją w krajach takich jak Włochy, Hiszpania, czy Grecja. W tych krajach możemy dostrzec idealny rozwój roślin, ryb i owoców morza. Te kraje są znane również z produkcji najlepszych oliw. Kto odżywia się w ten sposób może być spokojny o układy krążenia i pokarmowy. Są dowody na to, że stosując tę dietę zachorowania właśnie na te układy są zdecydowane mniejsze niż przy stosowania innych nawyków żywieniowych. Możemy zapobiec również rozwojowi miażdżycy.
Przez co to jest spowodowane ? Wszystko zawdzięczamy oliwie z oliwek, która sprawia obniżkę cholesterolu we krwi. Przeciwdziała również powstawaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie wspomnianej miażdżycy i rakowi. Dieta ta obniża właśnie występowanie nowotworów, a to wszystko dzięki dużej ilości warzyw oraz roślin. W nich możemy znaleźć witaminy E, C oraz beta karoten i błonnik. Dzięki temu ostatniemu składnikowi tworzą się kwasy masłowy, propionowy i octowy, które mają za zadanie rozwój jelita grubego, hamując powstawanie markerów nowotworowych.
Założenia diety oraz efekty
Dieta śródziemnomorska może nam pomóc w zgubieniu 3-4 kilogramów w ciągu miesiąca. Głównym założeniem jest jedzenie około 5 posiłków dziennie z założeniem dziennego limitu 1200 kalorii. Organizmowi należy dostarczać około 40 g tłuszczu dziennie. Podstawą jej są głównie produkty zbożowe, warzywa, owoce, ryby, owoce morza oraz kasze i makarony. Najlepiej wybierać potrawy, które mają indeks glikemiczny poniżej wartości 55. Produktami dozwolonymi w diecie są: pieczywa, najlepiej ciemne, te z dużą ilością błonnika, mięso, które jest chude, owoce morza i tłuste ryby bogate w omega3. Dietę tę możemy stosować przez swoje całe życie, co czyni ją najprawdopodobniej najlepszą dietą na świecie. Posiada niewiele wad, jednak jej efekty nie przychodzą od razu. Nie zniechęcajcie się, jeśli wasza waga nie spada w szybkim tempie.
Piramida – dieta śródziemnomorska
Przykładowy jadłospis – dieta śródziemnomorska
Poniedziałek
Śniadanie
kanapka z kurczakiem: kromka chleba razowego, łyżeczka margaryny, 2 plasterki szynki z kurczaka, liście sałaty, ½ średniego pomidora, szklanka soku owocowego, najlepiej świeżego – jeśli nie, to herbata lub herbatka owocowa
Drugie śniadanie
jogurt z orzechami: jogurt naturalny 150 g, garść orzechów laskowych 30 g, filiżanka herbaty zielonej.
Obiad
ryba z rusztu z surówką: filet z mintaja 150 g, koperek, liście sałaty, pomidor, łyżeczka oliwy i octu winnego, sól, cytryna.
Kolacja
warzywa z makaronem.
Wtorek
Śniadanie
2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, wędzony łosoś, sałatka z pomidora i cebuli.
Drugie śniadanie
chudy serek wiejski.
Obiad
1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, dorsz pieczony w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek
1 szklanka chudego zsiadłego mleka, 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek.
Kolacja
sałatka z pomidora i ogórka, gotowana kasza kuskus, 2 plasterki szynki wołowej.
Środa
Śniadanie
tost z ziarnami, 2 łyżeczki margaryny, 2 parówki drobiowe, ogórek, szklanka soku owocowego (tosty robimy na ciepło).
Drugie śniadanie
serek wiejski, nektarynka, 2 łyżki otrąb pszennych, herbata bez cukru.
Obiad
pieczony kurczak z surówką.
Kolacja
sałatka z ryżu.
Czwartek
Śniadanie
filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego, 1 kiwi.
Drugie śniadanie
2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną, 2 plasterki szynki, 1/2 ogórka.
Obiad
chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, 1 brzoskwinia.
Podwieczorek
1 szklanka soku warzywnego.
Kolacja
250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, 1/2 grahamki cienko posmarowanej margaryną.
Piątek
Śniadanie
kromka chleba razowego, liść sałaty, plaster sera rokpol (20-30 g), szklanka soku owocowego.
Drugie śniadanie
jogurt naturalny, 2 łyżki płatków migdałów, kiwi, filiżanka herbaty.
Obiad
mintaj z surówką.
Kolacja
sałatka z fasolki.
Sobota
Śniadanie
2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny z indyka,100 g sałatki z pomidora i szczypiorku.
Drugie śniadanie
1/2 banana, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad
kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku).
Podwieczorek
1 pomarańcza.
Kolacja
200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego.
Niedziela
Śniadanie
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, 2 plasterki ananasa.
Drugie śniadanie
1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, kilka rzodkiewek.
Obiad
talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g chudej wołowiny z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g brukselki z wody.
Podwieczorek
serek homogenizowany.
Kolacja
sałatka z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny.
Redaktor Pakernia24: Woliński Tomasz wszelkie prawa zastrzeżone.