Suplementy diety wspomagające odchudzanie u kobiet

Suplementy dla kobiet na odchudzanie.jpg

Problemy z nadwagą ma coraz więcej Polaków. Odpowiada za to wiele czynników, w tym pośpiech, stres, ograniczenie aktywności fizycznej, przemieszczanie się środkami komunikacji czy nieodpowiednia dieta. Jeśli naprawdę chcesz zrzucić zbędne kilogramy, z pomocą mogą ci przyjść suplementy diety. Szczególnie polecamy preparaty bogate w naturalne witaminy i mikroelementy pochodzenia roślinnego, które biorą aktywny udział w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Niewiele osób jest w pełni zadowolonych ze swojej sylwetki. Osiągnięcie wymarzonej wagi ciała wymaga odpowiedniej diety, a także aktywności fizycznej. Niestety, nawet diety cud oraz zdrowa żywność nie dostarczają wszystkich wymaganych witamin i minerałów. Dlatego odchudzanie nie może się obyć bez suplementów diety.

Dlaczego suplementy mogą być pomocne w odchudzaniu?

Proces odchudzania jest dużym wyzwaniem dla organizmu. Deficyt kaloryczny i regularna aktywność fizyczna mogą prowadzić do niedoboru ważnych składników odżywczych. Braki może uzupełnić suplementacja, która poprawia funkcjonowanie organizmu i przyspiesza osiągnięcie pożądanych efektów. Np. błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, przez co pozwala na dłużej zachować sytość i nie podjadać między posiłkami.

Korzyści z odpowiednio dobranej suplementacji

Odpowiednie suplementy mogą chronić mięśnie przed katabolizmem, czyli rozpadem tkanki mięśniowej, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowej i estetycznej sylwetki. Suplementy zawierają witaminy i minerały wspomagające odchudzanie. Należą do nich witamina D,

wapń i magnez. Suplementacja witaminami z grupy B może wspierać funkcje układu nerwowego i metabolizm energetyczny, a suplementy z żelazem mogą zapobiegać anemii, która często występuje u osób na dietach niskokalorycznych.

Kluczowe suplementy wspomagające odchudzanie

Do kluczowych suplementów wspomagających odchudzanie należą substancje pęczniejące, które zwiększają uczucie sytości i dzięki temu wspomagają proces redukcji masy ciała (są to głównie różne frakcje błonnika) oraz substancje wpływające na zwiększenie termogenezy, czyli większe zużycie kalorii przez organizm (m.in. kofeina, synefryna czy ekstrakt z guarany).

Są również substancje regulujące gospodarkę węglowodanową (np. chrom), substancje wspomagające spalanie tłuszczów i hamujące syntezę tłuszczów (zielona herbata, L-karnityna, CLA), substancje ograniczające wchłanianie tłuszczu (chitosan) czy substancje regulujące przemianę materii (środki moczopędne).

Czym są termogeniki i jak działają?

Termogeniki zawdzięczają swoją nazwę procesowi termogenezy, czyli wytwarzania ciepła przez organizm. Substancje te zwiększają tempo przemiany materii przez wzrost temperatury ciała. Właściwości termogeników wykorzystują niektóre dyscypliny sportowe, gdzie obowiązują określone limity wagowe lub w których oceniana jest estetyka ciała.

Termogeniki dzielą się na naturalne oraz syntetyczne. Naturalne są pozyskiwane ze źródeł roślinnych, a syntetyczne w drodze różnych procesów chemicznych. Do tych ostatnich zaliczamy m.in. efedrynę, sibutraminę, dinitrofenol oraz fenterminę.

Naturalne termogeniki nasilają proces termogenezy, a przy tym tłumią apetyt i działają energetyzująco. Należą do nich m.in. wyciągi z guarany, zielonej kawy oraz zielonej i białej herbaty, piperyna, cynamon, imbir czy forskolina. Np. ekstrakt z gorzkiej pomarańczy zawiera synefrynę, związek przypominający efedrynę, ale o łagodniejszym, bezpieczniejszym działaniu. Synefryna oprócz działania termogenicznego zmniejsza zmęczenie, dodaje energii oraz hamuje nadmierny apetyt.

Popularne składniki termogeniczne: kofeina, kapsaicyna

Kofeina jest naturalnym stymulantem występującym w ponad 60 roślinach, w tym w kawie, kakao, guaranie i yerba mate. Duże wartości kofeiny dostarcza ekstrakt zielonej herbaty. Substancja zwiększa poziom adrenaliny, wpływa na procesy metaboliczne (zwiększenie intensywności spalania tkanki tłuszczowej) oraz hamuje apetyt. Natomiast kapsaicyna to cząsteczka obecna w papryczce chili, która wpływa na jej ostrość. Alkaloid przyspiesza spalanie tłuszczów, stymuluje uwalnianie adrenaliny oraz hamuje apetyt.

L-karnityna

Jest to substancja witaminopodobna o ważnym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, ale przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Organizm dorosłego człowieka zawiera około 20 g L-karnityny zlokalizowanej przede wszystkim w mięśniach szkieletowych i sercu. 

L-karnityna umożliwia zamianę tłuszczu zapasowego w energię, przyczyniając się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Dzięki temu przypisuje się jej działanie wspomagające odchudzanie i zapobieganie otyłości. Suplementacja L-karnityną zalecana jest osobom uprawiającym sporty wytrzymałościowe, np. chodziarstwo, biegi długodystansowe.

CLA (sprzężony kwas linolowy)

Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w produktach pochodzenia zwierzęcego (wołowina, jagnięcina) i produktach mlecznych (masło, pełnotłuste mleko, śmietana, sery). CLA można również uzyskać syntetycznie z olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy, takich jak olej z krokosza barwierskiego, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy.

Suplementy zawierające CLA są produkowane masowo z roślinnego oleju krokoszowego i są zwykle dostępne w postaci kapsułek. Dotychczas przeprowadzone badania z udziałem ludzi niejednoznacznie wskazują, że dodatkowa suplementacja CLA może prowadzić do nasilenia redukcji tkanki tłuszczowej, w tym tłuszczu trzewnego (brzusznego) u osób z nadwagą i otyłością.

Jak oceniasz ten artykuł?

Dodaj komentarz