To pytanie inspiruje zarówno miłośników złocistego trunku, jak osoby, które wystrzegają się alkoholu. Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe? Zdania są podzielone. Jest to napój fermentowany, z którego usunięto alkohol, a że wraz z nim zmienił on smak, producenci chwytają się różnych sposobów, aby to naprawić. W procesie fermentacji powstaje alkohol, więc nawet piwo bezalkoholowe może zawierać śladowe jego ilości. Taki trunek z pewnością ma jednak dobre strony!
Czekolada bez cukru, mleko bez laktozy, kawa bez kofeiny, piwo i wino bez alkoholu. Czego to ludzie nie wymyślą! Niezależnie od tego, jakbyśmy kpili z takich nowinek, zdobywają one coraz większy rynek. Ludzie spotykają się przy kuflu bezalkoholowego, a potem siadają za kółkiem. Czy im i innym użytkownikom drogi coś grozi? Aby odpowiedzieć na to pytanie, poznajmy najpierw skład piwa bezalkoholowego?
Piwo bezalkoholowe fakty
Piwo bezalkoholowe powstaje z tych samych składników, co piwo z alkoholem, czyli słodu, chmielu, drożdży i wody. Proces warzenia jest również podobny i różni się tylko na jednym etapie. W każdym z nich chodzi o to, żeby nie dopuścić do wytworzenia alkoholu w piwie albo go z piwa usunąć. Może więc to być fermentacja przerywana (gdy tylko drożdże zaczną wytwarzać alkohol), ograniczona fermentacja (poprzez zastosowanie specjalnych szczepów drożdży piwowarskich) albo dealkoholizacja (usunięcie alkoholu pod koniec warzenia metodą odparowania lub filtracji).
Piwo bezalkoholowe czy ma alkohol
Zgodnie z polskim prawem, zawartość alkoholu w piwie bezalkoholowym nie może przekraczać 0,5% całkowitej objętości. Oznacza to, że piwem bezalkoholowym jest zarówno piwo o minimalnej dawce alkoholu, jak też piwo całkowicie go pozbawione. Dlatego osoby, dla których nawet najmniejsza dawka alkoholu może być szkodliwa, np. kobiety w ciąży, powinny uważnie czytać etykiety piw i szukać na nich oznaczenia 0,0%.
W przypadku spożycia piwa 0,0% jazda samochodem jest zgodna z prawem. Szczególną ostrożność należy jednak zachować po spożyciu piwa zawierającego do 0,5% alkoholu. Po opróżnieniu kilku butelek nie zaleca się wsiadania za kierownicę, gdyż alkohol można wykryć za pomocą alkomatu lub badania krwi. Jest duże prawdopodobieństwo, że piwo bezalkoholowe w większej ilości zmniejszy czujność i wpłynie negatywnie na bezpieczne prowadzenie pojazdu.
Czy piwo bezalkoholowe podnosi cukier
Usunięcie alkoholu w procesie fermentacji zmienia smak piwa, dlatego browarnicy dodają cukier lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, aby zrekompensować zmianę i poprawić jego smak. Słodkie dodatki mogą prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, obciążając trzustkę i zwiększając ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i różnych rodzajów nowotworów. Indeks glikemiczny piwa bezalkoholowego jest bardzo wysoki, gdyż wynosi 90-110, podczas gdy dla czystego cukru IG to 100. Problem jest niewielki, jeśli ograniczymy się do jednej butelki. Zwykle jednak siadamy do kilku piw, po wypiciu których ilość spożytych kalorii może równać się wartości kalorycznej burgera lub pizzy.
Czy piwo bezalkoholowe podnosi ciśnienie?
Jak się okazuje, piwo obniża ciśnienie tętnicze, ale tylko na kilka godzin. Po tym czasie wzrasta ponownie, sięgając nawet nieco wyższego pułapu. Znaczenie ma nie tylko ilość wypitego alkoholu zawartego w piwie, lecz i płeć. Zazwyczaj panie obdarzone są większą ilością tkanki tłuszczowej, dlatego są znacznie bardziej podatne na działanie alkoholu, a tym samym na podwyższenie ciśnienia tętniczego.
Piwo bezalkoholowe a leki
Mówiąc o związkach piwa z nadciśnieniem tętniczym, kardiolodzy zwracają uwagę na wpływ alkoholu na działanie przyjmowanych leków. Nierzadko okazuje się, że jakakolwiek ilość alkoholu może nie tylko osłabiać działanie leków, ale również nasilać niebezpieczne skutki uboczne.
Piwo bezalkoholowe a leki na serce
Leki nasercowe w połączeniu z alkoholem mogą doprowadzić do wystąpienia zawrotów głowy i omdleń. Do leków tych należy nitrogliceryna stosowana w dusznicy bolesnej oraz lekarstwa stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Chroniczne picie alkoholu zmniejsza dostępność propranololu stosowanego w nadciśnieniu tętniczym, potencjalnie obniżając terapeutyczny efekt leku.
Czy piwo bezalkoholowe szkodzi zdrowiu?
Na pewno ma swoje pozytywne strony! Chmiel ma właściwości uspokajające i relaksujące, a piwo bezalkoholowe jest często zalecane sportowcom jako napój wspomagający regenerację po wysiłku. Zaspokaja nawet 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B, ma pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, moczowego i mózgu, ułatwia trawienie, a także skutecznie nawadnia organizm.
Piwo bezalkoholowe na sen
Chmiel zawarty w piwie wykazuje właściwości uspakajające, wyciszające i wpływające na sen. To właśnie dlatego chmiel dodawany jest do leków nasennych czy też uspokajających.
Piwo bezalkoholowe a cholesterol
Piwo bezalkoholowe dostarcza prawie dwa razy mniej kalorii niż piwo tradycyjne. To właśnie brak kalorycznego alkoholu sprawia, że mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o linię. Piwo bez alkoholu zapewnia również pewne ilości kwasów goryczkowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzyc typu 2 i otyłości.
Czy piwo bezalkoholowe jest moczopędne
Piwo posiada właściwości moczopędne, co zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych. Nasila filtrację przez nerki, dzięki czemu z organizmu wydala się dużą ilość szkodliwych składników przemiany materii, które powodują kamicę.