Przeciwwskazania do stosowania kolagenu

kolagen w sporcie

Kolagen to my! Białko występujące w wielu tkankach i narządach ssaków wpływa na stan i wygląd skóry, odpowiada za prawidłową pracę stawów, odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jednak w pewnym momencie życia człowieka jego produkcja przez nasz organizm zaczyna spadać, co może prowadzić do przykrych konsekwencji w rodzaju łamliwości paznokci czy pierwszych zmarszczek. W tej sytuacji warto rozważyć suplementację kolagenu, ale trzeba zachować ostrożność. W niektórych przypadkach kolagen może uczulać!

Kolagen stanowi ok. 30 proc. wszystkich białek ludzkich i aż 80 proc. naszej skóry. Jest ważną częścią elementów strukturalnych i tkanek łącznych, takich jak ścięgna, mięśnie, więzadła i naczynia krwionośne, a także części oczu i zębów. Ciało człowieka jest w stanie wyprodukować cały potrzebny kolagen, jeśli stosuje zbilansowaną dietę. Ale z biegiem czasu jego produkcja w organizmie zaczyna spadać, co może przejawiać się pogorszeniem kondycji skóry, łamliwością włosów i paznokci, pojawieniem się pierwszych zmarszczek czy bólami stawów.

Dzienna dawka kolagenu

Do utraty kolagenu przyczyniają się również niewłaściwa dieta, regularne palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy długotrwałe opalanie się. Aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kolagenu, powinieneś uwzględnić w codziennej diecie bulion na kości wołowej lub wieprzowej, kurze łapki, kurczaka ze skórą, podroby (wątroba, serce, mózg, nerki), czerwona paprykę, pomidory, owoce cytrusowe, orzechy, ryby i owoce morza (krewetki, ośmiornice, kalmary), chrząstki kości zwierzęcych czy galaretki mięsne.

Z biegiem czasu po 25. roku życia możesz tracić do 1 proc. kolagenu rocznie. Trzeba się wtedy zastanowić nad możliwością uzupełniania codziennej diety suplementami zawierającymi kolagen. Najczęściej są one stosowane celem zachowania struktury skóry, przyspieszenia gojenia się ran, wsparcia przeciwstarzeniowego, walki z chorobą zwyrodnieniową stawów, zapobiegania utracie kości, poprawy masy mięśniowej oraz poprawy kondycji włosów i paznokci.

Przyswajanie kolagenu

Pod względem przyswajalności warto wybrać kolagen morski produkowany na bazie ryb i owoców morza, który wyróżnia się dużą ilością aminokwasów oraz jest najbardziej zbliżonym do kolagenu wytwarzanego przez organizm ludzki. Kolagen morski dobrze służy alergikom, gdyż nie wywołuje reakcji alergicznych w odróżnieniu od pozostałych rodzajów kolagenu.

Kolagen trawienie

W dużej części suplementów diety spotykany jest również kolagen wołowy, ale najlepiej przyswajalny kolagen pod względem pochodzenia to kolagen rybi. Badania sugerują, że wchłania się on nawet 50 proc. lepiej niż kolagen wołowy, dlatego łatwo przedostaje się do krwioobiegu. Zawiera również dużą ilość aminokwasów, dzięki czemu jego stosowanie przynosi szereg korzyści dla zdrowia.

Suplementacja kolagenem przynosi pierwsze efekty na skórę, włosy, paznokcie i stawy po ok. 4-24 tygodniach, ale tempo zależy od osobistych predyspozycji. Kolagen stosowany zewnętrznie (krem) ma działanie pomocnicze. Zapewnia wyłącznie nawilżenie, lecz nie dociera do skóry właściwej. Jeśli reklamy firm farmaceutycznych twierdzą co innego, to oznacza, że nie mówią całej prawdy.

Kolagen doustnie

Doustna suplementacja kolagenu i hydrolizatów kolagenu jest polecana przede wszystkim pacjentom ze schorzeniami stawów i kości oraz sportowcom. W aptekach można znaleźć kolagen płynny, tabletki i kapsułki z kolagenem oraz kolagen w proszku. Z badań prowadzonych na zwierzętach wynika, że suplementy diety mogą korzystnie wpływać na opóźnienie efektów starzenia się skóry. Należy jednak pamiętać, że dzienna dawka kolagenu nie powinna przekraczać 4000 mg.

Na rynku najbardziej popularnym środkiem jest kolagen morski w proszku do rozpuszczania w wodzie, który wyróżnia się szybkim i łatwym wchłanianiem. Można go dodawać do napojów i koktajli, gdyż nie ma smaku i zapachu. Kolagen morski w tabletkach wchłania się wolniej. Taki rodzaj kolagenu może być stosowany u dzieci, ale już stosowanie kolagenu w przypadku kobiet w ciąży powinno być omówione z lekarzem.

Kolagen działanie uboczne

Czy kolagen do picia jest bezpieczny? Według badań, u niektórych osób, które regularnie przyjmują kolagen zauważono powstanie reakcji alergicznych. Przyjmowanie kolagenu do picia może powodować nadwrażliwość na niektóre składniki odżywcze oraz ogólne osłabienie organizmu. Do skutków ubocznych zalicza się również bóle mięśni i stawów oraz problemy z wypróżnianiem. Może pojawić się również kwaśny i nieprzyjemny posmak oraz zapach z ust. Czasami uzupełnienie białka kolagenowego wymaga zastosowania kolagenu w zastrzykach. Jest to dość inwazyjny zabieg i często pojawiają się skutki uboczne w postaci zaczerwienienia, opuchlizny czy blizn. 

Uczulenie pojawia się rzadko. Najczęściej jest to uczulenie nie na sam kolagen, ale na substancje dodatkowe obecne w preparacie. Objawiać się może alergią, np. świądem, rumieniem czy obrzękiem. Reakcja może wystąpić na danym obszarze, jak i na całej powierzchni skóry. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Należy wtedy jak najszybciej wezwać pogotowie. Leczenie uczulenia na kolagen lub składniki dodatkowe polega na wyeliminowaniu alergenu z diety.

Ocena: 5/5 | Głosów: 1

Dodaj komentarz