Jak naturalnie zadbać o swoje zdrowie podczas zimy? Najlepiej zdrowo się odżywiając! Z tego powodu świetnym składnikiem zimowej diety są kiszonki!
Czemu warto jeść kiszonki?
Zalet jedzenia kiszonek jest bardzo wiele. Przede wszystkim można nazwać je naturalnymi probiotykami i prebiotykami, które wspierają proces trawienia, posiadając przy tym wysoką wartość odżywczą dzięki zawartym w sobie witaminom, minerałom oraz błonnikowi. Do najważniejszych plusów wynikających z regularnego spożywania kiszonek należy zaliczyć:
- właściwości odchudzające,
- wsparcie układu pokarmowego oraz odpornościowego,
- łatwą przyswajalność,
- stabilizację witaminy C,
- wysokie ilości przeciwutleniaczy w postaci witamin A, C i E,
- dużą zawartość witaminy B2 (ryboflawiny) oraz witaminy PP zwanej również jako B3 lub niacyna,
- regulację wchłaniania glukozy we krwi,
- obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia,
- bycie naturalnym źródłem acetylocholiny, która m.in. poprawia perystaltykę jelit i wpiera przekazywanie bodźców nerwowych.
Jest tego naprawdę dużo. Nie masz już chyba żadnych wątpliwości, że warto jeść kiszone produkty, prawda?
Propozycje na przepyszne dania z kiszonymi ogórkami
Jeśli szukasz smacznych przepisów ze zdrowymi kiszonkami, koniecznie sprawdź nasze wyjątkowe propozycje. Poniżej znajdziesz naszych czterech kiszonkowych faworytów:
- https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-ziemniaczana-z-ogorkami-kiszonymi-krakus – zdrowo i kolorowa sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi,
- https://uwielbiam.pl/przepis/kaszotto-z-kurczakiem-marchewka-i-groszkiem – zdrowe kaszotto z kurczakiem, marchewką oraz groszkiem,
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-z-kopru-wloskiego-z-szynka-i-ogorkami-kiszonymi – zupa z kopru włoskiego z szynką i ogórkami kiszonymi,
- https://uwielbiam.pl/przepis/gulasz-z-marchewka-suszonymi-pomidorami-i-ogorkiem-kiszonym – gulasz z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów i ogórków kiszonych.
Odżywiaj się zdrowo!