Zimą jedz kiszonki! 4 propozycje dań z ogórkami kiszonymi

zima kiszonki

Jak naturalnie zadbać o swoje zdrowie podczas zimy? Najlepiej zdrowo się odżywiając! Z tego powodu świetnym składnikiem zimowej diety są kiszonki!

Czemu warto jeść kiszonki?

Zalet jedzenia kiszonek jest bardzo wiele. Przede wszystkim można nazwać je naturalnymi probiotykami i prebiotykami, które wspierają proces trawienia, posiadając przy tym wysoką wartość odżywczą dzięki zawartym w sobie witaminom, minerałom oraz błonnikowi. Do najważniejszych plusów wynikających z regularnego spożywania kiszonek należy zaliczyć:

  • właściwości odchudzające,
  • wsparcie układu pokarmowego oraz odpornościowego,
  • łatwą przyswajalność,
  • stabilizację witaminy C,
  • wysokie ilości przeciwutleniaczy w postaci witamin A, C i E,
  • dużą zawartość witaminy B2 (ryboflawiny) oraz witaminy PP zwanej również jako B3 lub niacyna,
  • regulację wchłaniania glukozy we krwi,
  • obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia,
  • bycie naturalnym źródłem acetylocholiny, która m.in. poprawia perystaltykę jelit i wpiera przekazywanie bodźców nerwowych.

Jest tego naprawdę dużo. Nie masz już chyba żadnych wątpliwości, że warto jeść kiszone produkty, prawda?

Propozycje na przepyszne dania z kiszonymi ogórkami

Jeśli szukasz smacznych przepisów ze zdrowymi kiszonkami, koniecznie sprawdź nasze wyjątkowe propozycje. Poniżej znajdziesz naszych czterech kiszonkowych faworytów:

Odżywiaj się zdrowo!

Ocena: 5/5 | Głosów: 2

Dodaj komentarz