Tłuszcze trans co to takiego

tłuszcze trans czipsyTłuszcze trans, są to utwardzane oleje roślinne, które są szalenie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ich popularność wśród żywności codziennego użytku jest ogromna, dlatego warto dowiedzieć się, gdzie je spotykamy, aby wyeliminować je z diety.

Ignorancja w tym temacie, może kosztować Cie bardzo wiele, spożywanie tłuszczy trans w ich nadmiernych ilościach, może spowodować m.in. cukrzycę, choroby układu sercowego, naczyniowego, powstawanie zmian miażdżycowych, nadciśnienia, udar a nawet raka jelita grubego, niepłodność i depresję !

Tłuszcze trans to tak naprawdę nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, które powstają w procesie utwardzenia olejów roślinnych. Oleje roślinne same w sobie są dobre, lecz proces ich utwardzania już nie.

Tłuszcze trans naturalne i sztuczne

Tłuszcze trans kwalifikujemy w dwóch kategoriach: sztuczne, przetworzone przez ludzi oraz te naturalne, pochodzące od zwierząt. Te pochodzenia naturalnego nie należą do szkodliwych, zaliczmy do nich (mleko od krowy, mięsa – takie jak baranina, wołowina). Natomiast tłuszcze trans pochodzenia sztucznego, wytwarzane przez ludzi, są bardzo niezdrowe, (zostają przetworzone w bardzo wysokich temperaturach w procesach przemysłowych).

Gdzie spotkamy tłuszcze trans pochodzenia sztucznego ?

Głównym źródłem tłuszczy trans to wszelkiego rodzaju margaryny do smarowania pieczywa oraz oleje. Oleje bardzo często są poddawane wielokrotnemu użyciu, znajdziesz je często w barach tzw. fast foodach m.in. we frytkach !

Produkty w których znajdziesz tłuszcze trans.

  • frytki
  • hamburgery
  • kebaby
  • smażone potrawy
  • chipsy
  • krakersy
  • ciasta
  • ciasteczka
  • pączki
  • czekolada (te sztucznie utwardzane)
  • zupki chińskie
  • śmietanka do kawy
  • koncentraty do sosów
  • niemalże w każdym daniu typu fast – food
  • serki topione
  • orzeszki panierowane
  • batoniki
  • majonezy

Jak sprawdzić czy produkt zawiera tłuszcze trans ?

zdrowe tłuszcze oliwa z oliwek
Zdrowy tłuszcz – oliwa z oliwek, podawana na zimno

 

Obecnie prawo w Polsce nie ustala norm ilości tłuszczy trans w pożywieniu. Producenci nie mają obowiązku informowania konsumentów o ilości trans, które powinny być wyszczególnione na etykiecie z wartościami odżywczymi.

Jednak nic straconego, do tych informacji możesz dojść sam !

Na etykiecie produktu w składzie można bardzo często spotkać tajemnicze terminy, „częściowo utwardzane” lub „częściowo uwodornione oleje tłuszczu roślinnego”. W obydwóch przypadkach możesz być pewien, że produkt zawiera tłuszcze trans. Przed zakupem zawsze analizuj skład produktu.

Jak wyeliminować tłuszcze trans ze swojej diety – podsumowanie

Tłuszcze trans, nie powinny przekraczać 1% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, aby nie siały spustoszenia w naszym ciele. Dla przykładu osoba o zapotrzebowaniu dobowym rzędu 1800 kcal, powinna jeść mniej niż 2 gramy tłuszczy trans… to bardzo niewiele !

Wybieraj produkty nie przetworzone, zastąp smażone i pieczone dania, gotowanymi. Zawsze sprawdzaj etykiety produktów. Czytając uważnie skład, dowiesz się czy nie czyhają na Ciebie niebezpieczne oleje trans. Smaruj chleb masłem, nie margaryną, oleje roślinne spożywaj zawsze na zimno.

Redaktor Pakernia24: Walczak Sebastian – Rasper

Ocena: 5/5 | Głosów: 6

Dodaj komentarz