Redukcja wymaga nie tylko ograniczenia dziennej porcji spożywanych kalorii, ale także zmiany codziennych nawyków żywieniowych. Nadmierne przybieranie na wadze często spowodowane jest nieregularnym spożywaniem posiłków oraz podjadaniem i zastępowaniem wartościowych produktów słodkimi przekąskami, dlatego aby schudnąć musimy działać na wielu płaszczyznach.
Połączenie niskokalorycznej diety, codziennych ćwiczeń oraz ustalenie stałych pór spożywania posiłków pozwoli przyśpieszyć efekty odchudzania i pomoże wypracować właściwe nawyki żywieniowe, które po zakończeniu diety powinny ustrzec nas przed wystąpieniem efektu jo-jo. Więcej możesz przeczytać na stronie medicot.pl
Zmiana nawyków żywieniowych w czasie odchudzania
W czasie odchudzania kluczową rolę odgrywa stałe dostarczanie energii niezbędnej do pracy naszego organizmu. Spożywanie 5 lub 6 niewielkich posiłków zabezpieczy nas przez głodem i spadkiem formy oraz pozwoli uniknąć podjadania.
Bardzo ważnym dla naszej sylwetki posiłkiem jest śniadanie, które powinno składać się z produktów, które długo uwalniają energię i tym samym szybko nie odczuwamy senności oraz brak ochoty na słodką przekąskę. Na śniadanie warto zjeść naturalne płatki owsiane z chudym mlekiem, musli z jogurtem naturalnym, pełnoziarnistą kanapkę z chudą wędliną lub twarożkiem oraz wypić szklankę naturalnego, najlepiej świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, grejpfrutów lub pomidorów. Takie śniadanie dostarczy niezbędnej do pracy energii, zapewni długie uczucie sytości oraz pozwoli cieszyć się zwiększoną koncentracją do kolejnego posiłku.
Redukcja masy tłuszczowej
Będąc na diecie nie możemy robić długich przerw pomiędzy posiłkami, dlatego należy powrócić do tradycji spożywania drugiego śniadania. Zabranie do pracy zdrowych kanapek, samodzielnie przygotowanej sałatki lub jogurtu naturalnego, do którego dodamy np. owoce, nasiona lnu, orzechy, płatki lub otręby czy inne zdrowe dodatki pozwoli przetrwać do obiadu i uniknąć chęci na drożdżówkę, batonika lub gazowany napój.
Redukcja tkanki tłuszczowej z brzucha
Kolejne posiłki, czyli obiad, podwieczorek i kolacja także powinny dostarczyć nam zdrowych i pełnowartościowych składników. Połączenie węglowodanów złożonych, przyśpieszającego metabolizm białka oraz produktów zawierających błonnik pokarmowy np. warzyw i owoców pozwoli zapomnieć o atakach wilczego głodu, nieopanowanej ochocie na słodycze oraz sprawi, że mimo stosowania diety nie będziemy cierpieć z powodu gorszego samopoczucia i zyskamy niezbędną do normalnego funkcjonowania energię. Na redukcji warto zadbać także o dobrą suplementacja, która wspomoże odchudzanie i przyśpieszy metabolizm http://medicot.pl/adipex-retard-sprzedam/
Jedząc często małe porcje zabezpieczamy się przed nagłym spadkiem poziomu cukru we krwi, który powoduje senność, osłabienie oraz chęć sięgnięcia po słodką przekąskę. Plusem częstszego niż zwykle spożywania posiłków jest także przyśpieszenie metabolizmu, który zwalnia w momencie, kiedy nic nie jemy przez cały dzień i dopiero wieczorem nadrabiamy zaległości i zabijamy głód, często bezwartościowymi i pełnymi pustych kalorii posiłkami.
Odchudzanie czego nie jeść
Większość z nas jedząc zbyt rzadko nieświadomie wprowadza organizm w stan magazynowania kalorii, gdyż sporadyczne dostawy pożywienia odczytuje on, jako sygnał, że należy przestawić się w tryb przetrwania w okresie niedostatku. Efektem tego jest spadek tempa metabolizmu, ograniczenie procesów spalania kani tłuszczowej oraz spowolnienie trawienia, które skutkuje zaparciami i złym samopoczuciem. Tak naprawdę żeby szybciej schudnąć wcale nie trzeba głodować – wystarczy zmienić codzienne nawyki, wyeliminować z diety tuczące pokarmy i unikać przekąsek oraz więcej się ruszać. Jeżeli dodatkowo zaczniemy przyjmować naturalne suplementy odchudzające szybciej zauważymy poprawę wyglądu i zabezpieczymy się przed efektem jo-jo.