Dieta kapuściana schudnij nawet 8 kilogramów

Dieta kapuściana – kapusta kluczem do odchudzania

dieta kapuściana kapuśniak

Dieta kapuściana jest to 7 dniowa dieta podczas której głównym składnikiem jest oczywiście kapusta a konkretniej zupa kapuściana zwana kapuśniakiem :). Dieta kapuściana jest bardzo monotonna jest to jej jedyna wada, ponieważ możemy ją pochłaniać w nielimitowanej ilości w 100 gramach ma ona zaledwie 20 kalorii.

Dietę ze względu na monotonność oraz ubogość w witaminy można stosować przez 7 dni pozwala nam to osiągnąć od 3 kg do nawet 8 kg utraty masy ciała w zależności jaką startową wagę posiadamy przed rozpoczęciem kuracji diety kapuścianej. Oczywiście po ukończeniu diety musimy nadal zdrowo się odżywiać i nie opychać się jedzeniem ponieważ grozi nam efekt jo-jo i całe nasze wyrzeczenia pójdą na marne !

Uwaga podczas stosowania diety kapuścianej należy zmniejszyć aktywność fizyczną ponieważ nasz organizm może być lekko osłabiony dietą która dostarcza małą ilość kalorii, przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem czy nie istnieją przeciwwskazania do stosowania tej diety.

Jak przygotować zupę kapuścianą

– Przygotuj jedną cebulę, oczyść z brudu oraz pokrój ją
– 25 dag marchwi,
– 25 dag czerwonej i żółtej papryki,
– 25 dag kalarepki,
– 2 świeże pomidory.

Poszatkuj 25 dag białej lub włoskiej kapusty.
Warzywa podsmaż na 1 łyżce oleju,
zalej 1 i 1/4 l wody i zagotuj.
Dodaj trochę suszonej cebuli i gotuj razem 10-15 minut.
Dopraw do smaku solą jodowaną.
Możesz również wzbogacić jej smak (w zależności od upodobań) curry, bazylią lub sproszkowaną papryką, pietruszką lub sosem sojowym.
Zupa przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na 2 dni.

 

Jadłospis diety kapuścianej

Dzień pierwszy

Możesz jeść zupę z kapusty i owoce z wyjątkiem bananów. Najlepsze są melon i arbuz. Pij tez dużo
niegazowanej wody mineralnej i niesłodzonej herbaty.

Dzień drugi

Jedz zupę w dowolnych ilościach i warzywa, unikaj groszku, kukurydzy i fasoli oraz owoców. Na
kolację przygotuj 2 ziemniaki średniej wielkości, gotowane lub pieczone z masłem.

Dzień trzeci

Bez ograniczeń jedz zupę, owoce i warzywa (z wyjątkiem bananów i ziemniaków).

Dzień czwarty

Dziś możesz jeść – oprócz zupy – banany (4-6 sztuk) i pić odtłuszczone mleko oraz dużo
niegazowanej wody mineralnej.

Dzień piąty

Wreszcie przyszedł czas na mięso. Możesz zjeść ok. 200 g wołowiny, do tego pomidory – 6 świeżych
przez cały dzień. Wypij też ok. 6-8 szklanek wody. Zupę zjedz przynajmniej 1 raz w ciągu dnia.

Dzień szósty

Wołowina lub ryba i jarzyny – tyle, ile potrzebujesz, żeby nie czuć głodu. Przynajmniej 1 raz zjedz zupę.

Dzień siódmy

Ciemny ryż lub kasza gryczana, niesłodzony sok owocowy oraz warzywa – jedz tyle, ile chcesz. A do tego przynajmniej 1 raz kapuśniak.

Redaktor Pakernia24:

Ocena: 5/5 | Głosów: 3

Dodaj komentarz