Czym jest ryż ?
Można śmiało stwierdzić, że ryż, podobnie jak filet z piersi kurczaka, to klasyczne kulturystyczne jedzenie i nie ma chyba na świecie zawodnika, który miałby wątpliwości co do wartości tych potraw. Zarówno ryż biały jak i brązowy są świetnym źródłem dobrych węglowodanów w przystępnej cenie, jednak różnica polega na ich strukturze.
Biały ryż
Biały ryż zapewnia nam dostawę węglowodanów prostych, które wywołują w naszym organizmie reakcje insulinową, co przekłada się na aktywizację naszego systemu transportu, dzięki czemu szybciej poszczególne składniki trafiają do naszych mięśni i komórek. Jest to bardzo pożądane przez kulturystów działanie, zwłaszcza po treningu.
Brązowy ryż
Brązowy ryż również wywiera wpływ na reakcję insulinową, jednak z uwagi na dużą zawartość błonnika i węglowodanów złożonych jest on bardzo wolno trawiony, dając poczucie sytości przez dłuższy okres czasu, co sprawia, że ryż ten jest częstym elementem posiłków podczas redukcji masy tłuszczowej.
A więc który ryż jest lepszy ?
O tuż ryż brązowy, a główna przewaga ryżu brązowego nad ryżem białym to 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka.
Jednak ryż biały z uwagi na swoją strukturę idealnie nadaje się do posiłków przygotowywanych w okresie nabierania masy.
Warto więc w trakcie budowania swojej sylwetki, w różnych okresach, wprowadzić do swojego menu obie formy ryżu.
Pakernia24