Na półkach sklepowych coraz większą popularność zyskują batony białkowe (proteinowe), jedne z nich są lepsze – bez cukru i konserwantów, drugie zaś nafaszerowane chemią i cukrem!
Najlepszą metodą aby mieć pewność, że to co jemy jest wartościowe to zrobić to samemu! Dzięki temu mamy pewność co znajduje się w produkcie i sam koszt batona będzie o wiele mniejszy!
Baton białkowy to dobra i zdrowa przekąska (lepiej zjeść batona proteinowego, niż np. bezwartościowego wafla czekoladowego), oczywiście kiedy jesteś na deficycie kalorycznym i musisz pilnować każdej kalorii, taka przekąska może kosztować jeden posiłek.
Składniki:
- Orzeszki arachidowe – 400 gram
- Olej rzepakowy – 2-3 duże łyżki
- Miód – 2 łyżki
- Płatki owsiane górskie – 1 kg
- Maliny lub jagody – 50 gram
- Jogurt naturalny – 50 gram
- Nasiona słonecznika lub pestki dyni – 50 gram
Przygotowanie
- Orzeszki, miód i olej zmiksować na maślaną masę. W przypadku gdy masa będzie zbyt gęsta, należy dodać oleju rzepakowego.
- Dodać resztę składników.
- Blat kuchenny obłożyć arkuszem papieru do pieczenia, na który należy wyłożyć całe ciasto. Przykryć kolejnym arkuszem i nadać kształtu placka o grubości prostokątnego batona.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, pokroić i przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze dla 100 gram produktu
*wartości odżywcze oleju rzepakowego podane są dla 1 łyżki
SMACZNEGO ! 🙂
Redaktor Pakernia24: Natalia Walczak