Domowy przepis na pyszny baton białkowy

Na półkach sklepowych coraz większą popularność zyskują batony białkowe (proteinowe), jedne z nich są lepsze – bez cukru i konserwantów, drugie zaś nafaszerowane chemią i cukrem!

Najlepszą metodą aby mieć pewność, że to co jemy jest wartościowe to zrobić to samemu! Dzięki temu mamy pewność co znajduje się w produkcie i sam koszt batona będzie o wiele mniejszy!

Baton białkowy to dobra i zdrowa przekąska (lepiej zjeść batona proteinowego, niż np. bezwartościowego wafla czekoladowego), oczywiście kiedy jesteś na deficycie kalorycznym i musisz pilnować każdej kalorii, taka przekąska może kosztować jeden posiłek.

     Składniki:

  • Orzeszki arachidowe – 400 gram
  • Olej rzepakowy – 2-3 duże łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Płatki owsiane górskie – 1 kg
  • Maliny lub jagody – 50 gram
  • Jogurt naturalny – 50 gram
  • Nasiona słonecznika lub pestki dyni – 50 gram

Przygotowanie

  • Orzeszki, miód i olej zmiksować na maślaną masę. W przypadku gdy masa będzie zbyt gęsta, należy dodać oleju rzepakowego.
  • Dodać resztę składników.
  • Blat kuchenny obłożyć arkuszem papieru do pieczenia, na który należy wyłożyć całe ciasto. Przykryć kolejnym arkuszem i nadać kształtu placka o grubości prostokątnego batona.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin, pokroić i przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze dla 100 gram produktu

baton tabela

*wartości odżywcze oleju rzepakowego podane są dla 1 łyżki

SMACZNEGO ! 🙂

Redaktor Pakernia24: Natalia Walczak

Ocena: 5/5 | Głosów: 2

Dodaj komentarz