Prosty przepis na pyszną babkę proteinową

Dziś przedstawię wam mój jeden z ulubionych przepisów na babkę proteinową. Wykonanie tego wypieku jest dziecinnie proste a walory smakowe są rewelacyjne!

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, nie warto sięgać po kiepskiej jakości wysoko przetworzone słodycze ze sklepu, dużo lepiej jest upiec samemu babkę proteinową, która przyniesie wam sporo dobrych kalorii.

Składniki:

  • Białko waniliowe – 60 g
  • Wiórki kokosowe – 30 g
  • Tarte migdały – 30 g
  • Masło orzechowe – 40 g
  • Mąka ryżowa – 35 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Olej kokosowy – 5 łyżeczek
  • Syrop klonowy – 2 łyżeczki
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Mleko migdałowe – 150 g
  • Dżem malinowy niskosłodzony – 100 g

Przygotowanie:

  • Piekarnik podgrzać do 180 stopni.
  • Wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać syrop klonowy, mleko, masło orzechowe.
  • Olej kokosowy ogrzać w naczyniu z ciepłą wodą i dodać do powyższej mieszanki.
  • Powstałym ciastem zalać foremkę na babkę i piec około 25 minut.

Wartości odżywcze dla 100 gram produktu

   
nazwa   
   
białko   
   
węglowodany   
   
tłuszcz   
   
kcal   
   
wiórki kokosowe   
   
5,0   
   
5,0   
   
63,0   
   
606   
   
tarte migdały   
   
21,15   
   
21,55   
   
49,9   
   
590   
   
masło orzechowe   
   
19,0   
   
17,0   
   
56,0   
   
655   
   
olej kokosowy*   
   
0,0   
   
0,0   
   
10,0    
   
90   
   
syrop klonowy*   
   
0,0   
   
1,5   
   
0,0   
   
6   
   
mleko migdałowe   
   
0,8   
   
4,0   
   
1,4   
   
34   
   
dżem malinowy nisko-słodzony   
   
0,5   
   
32,9   
   
0,1   
   
139   

*wartości odżywcze podane są dla 1 łyżki

Życzę smacznego i udanych wypieków, niech pójdzie wam w biceps!

Jeżeli spróbowaliście, wrzucajcie swoje opinie w komentarzach, pozdrawiam!

Redaktor Pakernia24: Tobiasz Ozdoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *