Dziś przedstawię wam mój jeden z ulubionych przepisów na babkę proteinową. Wykonanie tego wypieku jest dziecinnie proste a walory smakowe są rewelacyjne!
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, nie warto sięgać po kiepskiej jakości wysoko przetworzone słodycze ze sklepu, dużo lepiej jest upiec samemu babkę proteinową, która przyniesie wam sporo dobrych kalorii.
Składniki:
- Białko waniliowe – 60 g
- Wiórki kokosowe – 30 g
- Tarte migdały – 30 g
- Masło orzechowe – 40 g
- Mąka ryżowa – 35 g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Olej kokosowy – 5 łyżeczek
- Syrop klonowy – 2 łyżeczki
- Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- Mleko migdałowe – 150 g
- Dżem malinowy niskosłodzony – 100 g
Przygotowanie:
- Piekarnik podgrzać do 180 stopni.
- Wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać syrop klonowy, mleko, masło orzechowe.
- Olej kokosowy ogrzać w naczyniu z ciepłą wodą i dodać do powyższej mieszanki.
- Powstałym ciastem zalać foremkę na babkę i piec około 25 minut.
Wartości odżywcze dla 100 gram produktu
nazwa |
białko |
węglowodany |
tłuszcz |
kcal |
wiórki kokosowe |
5,0 |
5,0 |
63,0 |
606 |
tarte migdały |
21,15 |
21,55 |
49,9 |
590 |
masło orzechowe |
19,0 |
17,0 |
56,0 |
655 |
olej kokosowy* |
0,0 |
0,0 |
10,0 |
90 |
syrop klonowy* |
0,0 |
1,5 |
0,0 |
6 |
mleko migdałowe |
0,8 |
4,0 |
1,4 |
34 |
dżem malinowy nisko-słodzony |
0,5 |
32,9 |
0,1 |
139 |
*wartości odżywcze podane są dla 1 łyżki
Życzę smacznego i udanych wypieków, niech pójdzie wam w biceps!
Jeżeli spróbowaliście, wrzucajcie swoje opinie w komentarzach, pozdrawiam!
Redaktor Pakernia24: Tobiasz Ozdoba