Wiele się mówi na temat zdrowego stylu bycia i odżywiania się, ale tak naprawdę nie każdy wie, co tak naprawdę oznacza termin zdrowa żywność. Co bowiem znajduje się na półkach sklepowych poza działem ze zdrową żywnością? Producenci tego typu produktów zachwalają ją ze względu na to, że korzystnie wpływaj na funkcjonowanie naszego organizmu. Pojawia się jednak pytanie, czy jest to prawda oparta na dowodach naukowych czy też może po prostu zwykły chwyt marketingowy?
Za lepszą jakość trzeba zapłacić więcej
Kupując jakikolwiek produkt od renomowanego producenta, trzeba liczyć się z większymi nakładami finansowymi, co jest jak najbardziej uzasadnione. Podobnie jest z jedzeniem. Zdrowa żywność kosztuje więcej, gdyż jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Certyfikaty są świadectwem tego, że dane warzywa są z upraw organicznych a mięso z hodowli ekologicznych. Wiele badań naukowych potwierdza to, że ekologiczne produkty odznaczają się wyższą wartością odżywczą, a więc większą ilością witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Tradycyjne produkty, do produkcji których sięga się po kiepskiej jakości surowce, jest znacznie tańsza, ale i mniej wartościowa, a czasem wręcz dla nas szkodliwa. Jedząc wysoko przetworzoną żywność, dostarczamy organizmowi nadwyżkę pustych kalorii, wciąż będąc niedożywionymi. Większość syntetycznych witamin i soli mineralnych, które są sztucznie dodawane do produktów, w ogóle się nie są przez nasz organizm przyswajane. Nic nie jest w stanie zastąpić świeżego i nieprzetworzonego pokarmu. Ponadto jedzenie wysoko przetworzonej żywności przyczynia się do powstawania przeróżnych schorzeń i wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Na szczęście zdrowa żywność jest coraz łatwiej dostępna i to w coraz atrakcyjniejszych cenach.
Jedzenie prosto z natury
Choroby cywilizacyjne każdego roku zbierają duże żniwa, gdyż wiele osób za podstawę swojego menu uważa dania typu instant i fast foody. Niemożliwe jest cieszenie się przez długie lata zdrowiem, jedząc wyłącznie wysoko przetworzoną żywność. Mało kto sięga po świeże owoce i warzywa, gdy sklepowe półki uginają się pod naporem przeróżnych słodkości i gotowych dań, które kuszą swoimi pięknymi opakowaniami. Zdrowa żywność nie jest nafaszerowana chemicznymi dodatkami w postaci polepszaczy smaku, sztucznych wypełniaczy, konserwantów, barwników, pestycydów czy też odzwierzęcych hormonów. Produkcja ekologicznej żywności odbywa się zgodnie z surowymi wymogami, a więc możemy mieć pewność, że płacimy za jakość. Rośliny z upraw ekologicznych nie mogą rosnąć w sąsiedztwie fabryk, trakcji komunikacyjnych ani też zakładów chemicznych. Jeśli ktoś nie posiada własnego ogródka, to kupowanie eko żywności jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia i uchronienie się przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami człowieka XXI wieku.