Woda właściwości – źródlana, mineralna, stołowa

Woda – jej rodzaje i właściwości

woda picie

Codzienne zapotrzebowanie człowieka na wodę to 2 litry. Podczas upałów powinno się wypijać litr więcej. Nie każdy jednak rozróżnia ich rodzaje. Od 2003 roku wraz z rozporządzeniem Ministra Zdrowia produkuje się 4 typy wód. Są to wody: naturalnie źródlane, naturalnie mineralne, wody stołowe i naturalne wody lecznicze.

Zacznijmy od wód naturalnie źródlanych. Są one wydobywane z najczystszych źródeł, z płytkich warstw znajdujących się pod ziemią. Posiadaja poniźej 1000 mg składników mineralnych w litrze. Jakie to wody? Te, po które najczęściej sięgamy, czyli Żywiec Zdrój, Eden, Nestle Aquarel, Kropla Beskidu.

Kolejnym typem wód są wody naturalnie mineralne. Te wody pozyskuje się z odwiertów głębinowych. Są to wody wysokozmineralizowane, posiadają powyżej 1000 mg składników mineralnych w litrze. Najpopularniejszą z nich jest Muszynianka, ale dostępne w sklepach są także Kryniczanka i Staropolanka.

Następny typ to wody stołowe. Powstaje ona ze zmieszania naturalnej wody źródlanej z wodą mineralną. Przedrostek naturalny w tym wypadku nie może zostać użyty, gdyż wody stołowe powstają właśnie poprzez ingerencję. Są idealne do ugaszenia pragnienia, jednak ich wartość, jeśli chodzi o składniki mineralne jest znacznie uboższa niż jej poprzedniczki. Woda Bonaqua to typowa woda stołowa.

 

Naturalne wody lecznicze jak sama nazwa wskazuje pochodzą ze źródeł leczniczych. Posiadają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych oraz zawierają przynajmniej jeden składnik, który ma leczniczy, bardzo znaczący wpływ na działanie organizmu. Wody te są wolne od zanieczyszczeń, wydobywa się je z wielkich głębin. Wody te zawierają magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Są to Wielka Pieniawa, Żuber i Jan. Wedle stężenia składników mineralnych rozróżnia się wody nisko, średnio i wysoko zmineralizowane. Nisko zmineralizowane to te, które zawierają nie więcej niż 500 mg składników mineralnyh na litr (Kropla Beskidu, Żywiec Zdrój, Słowianka, Dobrawa, Vitalinea). Średnio zmineralizowane to wody zawierające od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych (Nestle Aquarel, Aqua Minerale, Nałęczowianka, Bonaqua). Wysoko zmineralizowane to te, które zawierają powyżej 1500 mg/l składników mineralnych (Staropolanka, Cisowianka, Muszynianka, Żuber).

Picie leczniczych wód należy skonsultować z lekarzem, nie można przesadzać z ich piciem. Wiadomo, wszystko co w nadmiarze to szkodzi. Z wodami wysoko-mineralizowanymi też nie można przesadzać, ich granica to 1-2 szklanki dziennie i głównie podczas upałów. Wody stołowe zaleca się sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Dzięki nim zdobędą potrzebne składniki, które wytracili podczas treningu. Wbrew pozorom, najlepszymi wodami dla sportowców są gazowane. Dlaczego? Bo poprzez sztuczne nasycenie dwutlenkiem węgla, woda ta, szybciej wchłania się z przewodu pokarmowego i powoduje szybsze pozbycie się toksyn z organizmu. Woda zdrowia doda!

Redaktor Pakernia24: Tomasz Woliński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.