Dieta dukana – dieta białkowa
Dieta dukana inaczej nazywana jako dieta proteinowa, dieta białkowa nazwy te nie zostały wybrane przypadkowo ponieważ głównym składnikiem diety dukana stanowi białko, którego spożycie zostaje zwiększone przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy oraz węglowodanów.
Wszystkie osoby które od wielu miesięcy bądź lat próbują się odchudzić wiedzą wspaniale że nie jest to takie proste jak by się wydawało, lecz dieta dukana która jest wymagająca nie stosuje głodówki oraz katorżniczej diety, jedyne co trzeba zrobić to nastawić się na spożywanie większej ilości białek przy ograniczeniu tłuszczu oraz węglowodanów.
Dlaczego akurat białka? Białko oczywiście jest niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu lecz jej najważniejszą cechą podczas odchudzania jest to że posiada ona zdolności redukowania zbędnych kilogramów, jednak dieta dukana jest bardziej złożona niż jedzenie samych białek.
Dieta Pierra Dukana jest to złożona dieta z kilku faz których trzeba się ściśle trzymać aby otrzymać upragnione rezultaty, najtrudniejszym etapem jest początek naszej przygody z dukanem czyli etap żywienia się samym białkiem, następne kroki są łatwiejsze ponieważ w dietę wchodzą już takie składniki jak warzywa .
Dieta dukana to świetna dieta która za ciężką pracę udowodnione są wspaniałe rezultaty, porównując do diet w których potrzeba ograniczania pożywienia dieta dukana jest mało inwazyjna dla naszego organizmu.
Według niektórych lekarzy dieta dukana jest krytykowana jako szkodliwa dla nerek i wątroby.
Plan diety dukana
Jak już wcześniej wspominałem dieta dukana składa się z kilku etapów przez które musimy przejść aby spodziewać się pożądanych efektów odchudzania.
Faza uderzeniowa
– Spożywanie wyłącznie produktów białkowych zawartość tłuszczu max 5 %.
– Spożywanie dużej ilości płynów (najlepiej wody), unikając napoi gazowanych które posiadają bardzo dużo cukru.
Długość fazy: (5 – 10 dni.)
Jadłospis fazy uderzeniowej
Chude mięsa: wędliny z indyka, kurczaka (bez skóry), wołowina, cielęcina, konina.
Ryby: dorsz, łosoś, tuńczyk, sardynka, makrela, owoce morza itp.
Drób: unikamy skóry oraz tłustych potraw jak kaczka.
Jaja: głównie białka jaj, należy uważać przy wysokim cholesterolu 🙂
Nabiał: mleka, serki wiejskie oraz twarogi o niskiej zawartości tłuszczu.
Faza równowagi – naprzemienna
Jest to faza podczas której stosujemy naprzemienność, polega ona na dołączeniu do diety dukana warzywa które możemy spożywać naprzemiennie z samymi białkami z fazy uderzeniowej. Wygląda to następująco:
Jeden dzień jemy same białka, następny biała z warzywami (warzywa należy dobierać tak aby nie zawierały zbyt dużo węglowodanów tj. ziemniaki, ryż) taką naprzemienność stosujemy aż do uzyskania wymarzonej wagi.
Faza utrwalenia
W tej fazie posiadamy już upragnioną wagę lecz boimy się aby nie powrócić do wagi przed całą walką z dietą dukana tak więc, w tej fazie do naszego jadłospisu możemy dołączyć pieczywo pełnoziarniste, produkty skrobiowe oraz owoce. Najlepszym aspektem tej fazy jest tkz. ”ucztowanie” oznacz ato że możemy dwa razy w tygodniu zjeść dowolny posiłek. Jeden z dni w tygodniu musi być dniem wyłącznie z produktami białkowymi z fazy uderzeniowej.
faza ostatnia
Ostatnia faza której długość trwania powinna się utrzymywać do końca życia to jedzenie przez cały tydzień tego na co mamy ochotę oczywiście uważając na cukry oraz zbyt dużą ilość kalorii aby nie przesadzić i nie wrócić do otyłości. Jeden dzień poświęcamy na jedzenie białka z fazy I Pierre Dukan proponuje aby były to czwartki lecz możemy wybrać dowolny dzień jaki nam pasuje. Ostatnim ważnym aspektem tej fazy jest spożywanie 3 łyżek otrębów owsianych codziennie.
Redaktor Pakernia24: Walczak Sebastian