Zupki chińskie i ich wpływ na organizm człowieka

Zupki chińskie oraz tłuszcze trans

zupki chińskie zupka

Każdy z Was pewnie nie raz ”ratował” się chińską zupką, kiedy trzeba było zjeść coś na szybko lub po prostu po studencku. Jednak ile złego zawierają te oto zupki przedstawi Wam mój artykuł.

Jak żołądek reaguje na zupki chińskie?

Przede wszystkim ma ogromne problemy ze strawieniem jej. Normalnie domowe posiłki trawi o wiele szybciej. Makaron zawarty w zupkach tzw. ”noodle” zachowuje swój kształt w żołądku ponad 2 godziny, gdzie domowy trawi się o połowę szybciej.

Jakie składniki mają w sobie zupki chińskie i jak wpływają na nasz organizm?

Między innymi takie jak przeciwutleniacze produkowane na bazie uwaga: ropy naftowej! Ponadto są to glutaminian sodu, spulchniacze, konserwanty oraz substancje smakowe. Przy czym glutaminian wielokrotnie podnosi ryzyko otyłości, możliwe jest również utrata wzroku, pojawienie się migreny, uczulenia a nawet astmy.

Poza wyżej wymienionymi zupki chińskie zawierają także bardzo szkodliwe tłuszcze trans, są to utwardzone oleje roślinne. Spożywanie ich sprzyja cukrzycy typu II, chorobom sercowo-naczyniowym, obniżają płodność, powodują depresję, a a nawet choroby nowotworowe. Tłuszcze trans występują m.in w mleku, mięsie i przetworach mlecznych takich jak np. masło, jednak są to zdrowe tłuszcze typu trans. Problem pojawia się kiedy te tłuszcze są utwardzone, podgrzanie molekuł oleju roślinnego wiąże się z cząsteczkami wodoru w wyniku czego powstaje utwardzony kwas tłuszczowy. Przeprowadza się to w celu zmiany stanu skupienia oleju z ciekłego na stały, dzięki czemu przedłuża się termin przydatności produktu.

Sól – lekarze i dietetycy mówią, że dzienna porcja spożywanej soli nie powinna przekraczać 6 gramów, z czego spożycie już jednej zupki przekracza ją o 2 gramy, więc jeśli dodamy jeszcze do jakiegoś normalnego posiłku typu ziemniaki czy mięso sól to znacznie przekroczymy jej dzienne spożycie. Ponadto zupki chińskie zawierają syntetyczne barwniki i aromaty, które powodują problemy żołądkowe, alergie i nasilony trądzik. Jeśli chodzi o makaron ”noodle” wbrew Waszym pozorom jest on tak samo niezdrowy jak pozostała zawartość zupki.

Ciekawostki o zupkach chińskich

* W jednej zupce jest więcej soli, niż w paczce chipsów,

* Tłuszcze, które zawierają zupki powodują tycie oraz mogą przyczynić się do upośledzenia tkanki mózgowej,

* Glutaminian sodu (E621) wielokrotnie podnosi ryzyko otyłości, możliwe jest również utrata wzroku, pojawienie się migreny, uczulenia a nawet astmy.

glutaminian sodu e621
   Glutaminian sodu

Jak oczyścić organizm ze związków toksycznych?

– Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie, przede wszystkim wodę !
– Nie używaj soli !
– Podczas odczuwania głodu spożywaj pieczone jabłka
– Udaj się na saunę – doskonale oczyszcza organizm
– Prysznic ciepło – zimny, naprzemienny strumień wody doskonale pobudza limfę do pracy

 

Mam nadzieję, że ten artykuł przyczyni się do odstawienia zupek chińskich z Twojej diety. Tym bardziej skoro znalazłeś się na naszej stronie www.pakernia24.pl to powinieneś/aś odżywiać się zdrowo, zwłaszcza przy aktywnym trybie życie. Sport to zdrowie !

Redaktorka Pakernia24: Natalia Marczak

Zupki chińskie i ich wpływ na organizm człowieka
5 (100%) 4 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *