Witaminy A, D, E, K, B, PP, C, H opis

Witaminy – cały kompleks

witamina kompleks

Witaminy kompleks – które są kluczowym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, poznaj ich funkcje a także gdzie znajdziesz ich najbogatsze źródła.

”Najwięcej witaminy mają Polskie dziewczyny”

* Witaminy Rozpuszczalne w tłuszczach

Nazwa witaminy: Funkcje dla organizmu: Najbogatsze źródła
Witamina A (beta- karoten =
prowitamina A)
– dobry wzrok,
– tworzenie się kości,
– wzrost i rozwój organizmu,
– produkcja hormonów,
– zdrowa skóra,
– ochrona przed
chorobami serca i nowotworami
marchew, żółtko jaj, ryby morskie, masło, oleje
roślinne, morele, sałata, zielony groszek.
Witamina D – prawidłowa mineralizacja kości,
– przemiana wapnia i
fosforanów
ryby morskie, tran, makrela, łosoś, jaja, masło,
ser zółty
Witamina E – zapobiega odkładaniu się cholesterolu,
-zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych
kiełki zbóż, oleje roślinne, jaja, kasza, masło,
zboża, orzechy, groch, płatki owsiane, kapusta włoska i czerwona
Witamina K – utrzymuje prawidłową strukturę kości
– goi złamania,
– reguluje proces
krzepnięcia krwi oraz zapobiega przed krwawieniem
marchew, wątroba, ser żółty, jajka, wątroba,
kapusta, pomidor, groch

* Witaminy Rozpuszczalne w wodzie

Witaminy B (kompleks)

Nazwa witaminy: Funkcje dla organizmu: Najbogatsze źródła
Witamina B1 -,prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca,
– produkcja czerwonych krwinek
płatki owsiane, ziemniaki, jaja, wątroba,
orzechy, groch, pełnoziarniste pieczywo
Witamina B2 – prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych mleko, makrela, biały chleb, ser żółty, płatki
owsiane,,jaja, marchew
Witamina B5 – ochrona przed wirusami i infekcjami,
– właściwa struktura skóry oraz włosów,
– prawidłowy metabolizm
tłuszczów, białek oraz węglowodanów
drożdże, jaja, biały lub pełnoziarnisty chleb,
mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta, szpinak
Witamina B6 – produkcja białych i czerwonych krwinek,
– regulacja i synteza białek
w organizmie, głównie związanych z właściwym funkcjonowaniem układu nerwowego
biały chleb, mleko, płatki owsiane, marchew,
ryby, ziemniaki, drożdże
Witamina B12 – właściwe funkcjonowanie układu nerwowego,
– tworzenie się materiału genetycznego (DNA i RNA)
ryby, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja
kurzego, ser żółty
Witamina PP (witamina B3,
niacyna, kwas nikotynowy)
– reguluje poziom: cholesterolu, cukru we krwi,
– reguluje przepływ krwi
wątroba, drożdże, chleb pełnoziarnisty, biały,
marchew, jabłka, pomarańcze

 

Nazwa witaminy: Funkcje dla organizmu: Najbogatsze źródła
Witamina C (kwas
askorbinowy)
– zwiększa wydajność układu
immunologicznego(odpornościowego),- przyspiesza gojenie się ran,
– produkuje kolagen oraz podstawowe białka w całym
organizmie(kości, chrząstki, więzadła)
czarna porzeczka, biała, czerwona, agrest, malina,
truskawka, cytrusy, bób, ziemniaki, pomidor, kapusta włoska oraz czerwona
Kwas foliowy (witamina B9) – niezbędny podczas ciąży,
– reguluje metabolizm,
– chemiczny przekaźnik w mózgu
– zapobiega miażdżycy i chorobom serca,
– tworzy czerwone krwinki,
– tworzy kwasy
nukleinowe DNA i RNA
nać buraków, szpinak, wątroba wołowa, mleko,
ziemniaki, dynia, jaja, marchew, wołowina, drożdże, kasza jęczmienna
Witamina H (biotyna) – właściwa budowa i funkcjonowanie skóry i włosów,
– wspomaga funkcje tarczycy,
– synteza aminokwasów,
kwasów tłuszczowych oraz białek
Jaja, mleko, ziarna pszenicy, banany,
pomarańcze, winogrona, kalafior, marchew, buraki, kapusta, grzyby, drożdże

Redaktor Pakernia24: Natalia Marczak

Ocena: 5/5 | Głosów: 5

Dodaj komentarz