Różowa sól himalajska – jak używać?

sól himalajskaSól himalajska stosowana w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Kuchenny dodatek idealnie sprawdza się również do pielęgnacji ciała, np. w formie kąpieli zdrowotnych, szczególnie polecanych na bóle reumatyczne, choroby skóry czy schorzenia ginekologiczne. Sól himalajską można również stosować jako zamiennik tradycyjnej białej soli i używać jej do sałatek, mięs czy doprawiania kasz oraz ziemniaków.

Sól himalajska – właściwości

Różowa sól himalajska uważana jest za najczystszą sól na całym świecie. Jest ona całkowicie wolna od zanieczyszczeń, nie jest przetwarzana chemiczne i zawiera w sobie ponad 80 minerałów, takich jak: żelazo, jod, wapń oraz magnez. Najcenniejsze właściwości soli himalajskiej to detoksykujące i odtruwające działanie na ludzki organizm. Kuchenny dodatek pomaga usuwać z ciała szkodliwe metale ciężkie. Sól himalajska działa również przeciwbakteryjnie, dlatego łagodzi trądzik, zmiany łuszczycowe czy grzybicę stóp. Kąpiele solne pomagają poprawić krążenie, a także uzupełnić niedobory makro i mikroelementów w organizmie.

 

Sól himalajska w kuchni – zastosowanie

Tradycyjną białą sól krystaliczną można całkowicie zastąpić solą himalajską. Należy jednak pamiętać, aby stosować ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu czy zawału serca. Sól himalajska to idealny dodatek do mięs, sałatek, kasz czy ziemniaków.

 

Kąpiele zdrowotne z solą himalajską

Sól himalajską, oprócz tradycyjnego zastosowania w kuchni, można również stosować w celach zdrowotnych, np. wykonując kąpiele solankowe. Kąpiel w solnym roztworze pomaga na wiele dolegliwości, ale najbardziej zalecana jest na takie problemy, jak: choroby skóry, stawów, ginekologiczne schorzenia, reumatyzm, ukąszenia owadów, infekcje czy wspomaganie diet pooperacyjnych. Moczenia ciała w soli himalajskiej odtruwa i oczyszcza ciało, a także działa na nie bakteriobójczo. Przygotowując domową kąpiel, należy jednak pamiętać o odpowiednim stężeniu soli, które jest niezbędne, aby zapewnić skuteczność kuracji zdrowotnej. 1 % roztworu to około 10 gram soli na litr wody. Jeżeli pełna wanna wody wynosi około 100 – 120 litrów, wówczas na solną kąpiel potrzeba mniej więcej 1,2 kilograma soli himalajskiej. Temperatura wody powinna wynosić około 37 stopni Celsjusza.

 

Domowe kąpiele solankowe a środki ostrożności

Kąpiel z roztworze z soli himalajskiej, wykazuje wiele leczniczych właściwości, jednak osoby, które mają słabe ciśnienie krwi, możliwość kąpieli powinny wcześniej skonsultować z lekarzem. Sól himalajska bowiem silnie oddziałuje na układ krążenia, dlatego dla bezpieczeństwa domową kurację należy przedyskutować ze specjalistą.

 

Sól himalajska na trądzik i inne problemy skórne

Różowa sól himalajska dzięki antybakteryjnym i odkażającym właściwościom skutecznie łagodzi zmiany trądzikowe na skórze. Odrobinę kuchennego dodatku można zmieszać z bezzapachowym mydłem i wykonać peeling ciała lub przemyć twarz solnym roztworem. Mycie skóry wodą z solą himalajską pomaga również na takie problemy, jak: grzybica stóp oraz łuszczyca. Ból gardła zmniejszy naturalna płukanka wykonana z różowej soli.

 

Redaktor.

Jeden komentarz o “Różowa sól himalajska – jak używać?

  • 27 lutego 2018 godzina 17:29
    Link do komentarza

    Bardzo ciekawe 🙂 ! kiedyś sprawdziłem z tym trądzikiem to prawda.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz