suplemania

Błonnik pokarmowy produkty

Produkty bogate w błonnik

błonnik

Błonnik i produkty bogate w błonnik, to nic innego jak składniki pokarmowe, głównie pochodzenia roślinnego, nie ulegające trawieniu. Mają one znaczący i bardzo istotny wpływ, na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.

Dzienne zalecane przez lekarzy i dietetyków spożycie powinno wynosić od 20 do 40gram błonnika. Nie należy zapominać że bardzo istotnym elementem w diecie bogatej w błonnik jest dostarczanie dużej ilości wody, ponieważ z nią właśnie wiążę się błonnik i wtedy pęcznieje dając uczucie sytości, powinno trzymać się żelaznych dwóch litrów płynów na dobę, w zależności od tego jaki mamy klimat i intensywność dnia.

Do kogo skierowana jest dieta bogata w błonnik: głównie osoby które cierpią na otyłość bądź chciałby zrzucić zbędne kilogramy, cukrzycy, osoby chore na kamnicę żółciową, przy miażdżycy, pomaga również uniknąć w przyszłości nowotworów jelita grubego.

 Główne źródła

Produkty bogate w błonnik to głównie warzywa i owoce z owoców to: (porzeczki, maliny, awokado, czarne jagody, agrest i gruszka), więc warto wzbogacić swój jadłospis o właśnie te produkty które zobaczycie poniżej oraz owoce z listy powyżej.

 

błonnik produkty
Produkty z błonnikiem

 

  • 1) Otręby
  • 2) Kasze
  • 3) Musli
  • 4) Ryż
  • 5) Pieczywo razowe
  • 6) Rośliny strączkowe
  • 7) Kapusta i sałata
  • 8) Suszone owoce
  • 9) Brokuły
  • 10) Marchew
  • 11) Jęczmień

 

Błonnik i jego zalety dla organizmu

Rola błonnika w organizmie jest niezbędna, poznaj kilka z podstawowych zalet które będą dla Ciebie, jeżeli wdrożysz w swój jadłospis produkty bogate w błonnik.

  • 1) Obniżenie poziomu cholesterolu
  • 2) Spowolnienie wchłaniania glukozy
  • 3) Obniżenie ciśnienia
  • 4) Ułatwia wypróżnianie, reguluje nasz metabolizm
  • 5) Ochrania nasze jelita przed różnymi bakteriami i grzybami układu pokarmowego
  • 6) Powoduje większe wydzielanie śliny co daję lepszą ochronę zębów
  • 7) Daje uczucie sytości, głownie cenne przy odchudzanie ponieważ po prostu mniej jemy
  • 8) Utrzymuje prawidłową florę bakteryjną jelit

Błonnik jestem na tak, lecz z głową…

Uwaga: Jak powszechnie wiadomo wszystko jest dla ludzi jednak w odpowiednich dawkach, dzienna zalecana porcja błonnika to 20 – 40 gram, granica jest indywidualna dla każdego z nas, nie można przesadzić w jego spożywaniu ponieważ możemy zauważyć nieprzyjemne dolegliwości. Zaczynając od biegunki, uczuć wzdęcia, bólów brzucha, to główne dolegliwości które oznaczają że przesadzasz. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje również zmniejszenie wchłaniania składników odżywczych takich jak: wapń, cynk i żelazo.

Błonnik apteczny w formie suplementu

Jestem zwolennikiem prawidłowego odżywiania, dlatego nigdy nie polecam zastąpienia pożywienia na suplementy diety, jednak czasem ze względów na napięty grafik nie możemy dopilnować odpowiednich dawek mikroelementów, i z pomocą przychodzą tabletki. Przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementacji należy skonsultować się z dietetykiem, ponieważ możemy wyrządzić Sobie więcej szkody niż pożytku.

Na rynku istnieje wiele preparatów np. XENNA, w której głównym składnikiem są otręby pszenne, charakteryzują się one bardzo wysoką zawartością błonnika oraz bardzo dobrym wchłanianiem, a wszystko to dzięki mikronizacji czyli sproszkowanie produktu. Zalecana porcja przez producenta to 11g/ dzień, popijając minimum 250 ml. wody. Woda jest niezwykle istotna ponieważ błonnik potrzebuje ją aby mógł najlepiej działać, dzięki temu usuwane są również złogi i toksyny które zalegają w naszych jelitach.

Myślę że produkty bogate w błonnik już na stałe zagoszczą w twoim jadłospisie a tabletki będą jedynie uzupełnieniem diety która przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu oraz jelit.

Redaktor Pakernia24: Walczak Sebastian